Historisk arkiv

Statsråd Bekkemellem presenterte:

Ny handlingsplan mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Tvangsekteskap er brudd på både norsk lov, grunnleggende menneskerettigheter og viktige prinsipper for likestilling. Tvangsekteskap krever en bred tilnærming og denne Regjeringen legger inn den største økonomiske satsingen noen sinne.

Regjeringen la i dag frem den nye fireårige handlingsplanen med 40 tiltak mot tvangsekteskap. Tiltakene rettes både inn mot forebygging og beskyttelse av dem som utsettes for overgrep, og det avsettes over 70 millioner kroner i 2008.

Tvangsekteskap er brudd på både norsk lov, grunnleggende menneskerettigheter og viktige prinsipper for likestilling. Tvangsekteskap krever en bred tilnærming og denne Regjeringen legger inn den største økonomiske satsingen noen sinne. Handlingsplanen har et særlig fokus på skolens rolle, utenriksstasjonene, behovet for trygge bosteder og styrket offentlig forankring og samhandling.

-Tvangsekteskap er del av et større problemfelt relatert til autoritær oppdragelse, kontroll, vold og giftepress. Unge må få all den bistand de trenger, og vi skal også etablere nye bo- og behandlingsplasser, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

 

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne H. Hansen og barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem. Foto: Helge Skinnes


For å oppnå gode resultater i bekjempelsen av tvangsekteskap må likestillings- og inkluderingspolitikken fungere. Derfor er det et behov for tiltak direkte rettet mot tvangsekteskap samt tiltak for å styrke inkluderingen. Ifølge arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen så styrker Norge med denne handlingsplanen inkluderingsarbeidet samtidig som det er en vil bli et tilbud til de som trenger hjelp.

 

Mer informasjon om arbeidet mot tvangsekteskap:

Tvangsekteskap.no

Handlingsplan mot tvangsekteskap

Pressekonferansen på Nett-TV

Statråd Bekkemellems presentasjon (ppt. 1 mb)

Pressemelding