Historisk arkiv

SIFO-evalueringen av tvisteløsningssystemet overlevert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

SIFO-rapporten "Å få rett – når du har rett" er basert på en evaluering av det utenrettslige tvisteløsningssystemet for forbrukersaker i Norge, gjennomført på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Tvistenemndene som behandler forbrukskonflikter er stort sett effektive og løser saker på forholdsvis kort tid uten å belaste domstolene.  Tvisteløsningssystemet har også høy legitimitet, mye på grunn av Forbrukerrådets arbeid med å få nemndsavtalene på plass. Rapporten peker at den nære tilknytningen som tvistenemndene har til næringene gjør at det kan stilles spørsmål ved nøytraliteten til disse instansene.

 
Dette viser SIFO-rapporten Å få rett – når du har rett! av Eivind Stø, Randi Lavik og Eivind Jacobsen. Rapporten er basert på en evaluering av det utenrettslige tvisteløsningssystemet for forbrukersaker i Norge, gjennomført på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet. Dette er første gang tvisteløsningssystemet blir evaluert, 35 år etter at Forsikringsklagenemnda som den første ble etablert i 1971.
 
Forbrukeravdelingen i BLD vil nå studere konklusjonene i rapporten for å vurdere hvordan man kan arbeide videre med å forbedre måtene man løser forbrukerkonflikter på i Norge.
 

SIFO-forskerne Eivind Jacobsen og Randi Lavik overleverer rapporten til barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem. Foto: Jon Hauge / Aftenposten