Historisk arkiv

Statsråd Ramin-Osmundsen vil styrke forbrukerpolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen går til arbeidet med et ønske om å være en aktiv forbrukerminister og ønsker å sette fokus på en rekke områder.

Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen går til arbeidet med et ønske om å være en aktiv forbrukerminister. 

Ramin-Osmundsen vil prioritere tilgjengelighet for alle når det gjelder tilgang til både offentlige og private løsninger. Universell utforming er et avgjørende stikk ord her - både når det gjelder produkter og omgivelser.

Statsråden ønsker videre tiltak for et mer miljøtilpasset og etisk forbruk. Bedre tilgang til miljøvennlige produkter og løsninger generelt er avgjørende.

- Vi må fokusere på sammenhengen mellom forbruket vårt og miljøet, sier den nye statsråden.

Arbeidet med å dempe og motvirke det kommersielle presset mot barn og unge fortsetter for fullt. Både gjennom undervisnings- og informasjonstiltak, og ved å utforme en egen bestemmelse om reklame rettet mot barn i forslaget til ny markedsførings-lov. Den nye markedsføringslovenloven fremmes våren 2008.

Allerede ved årsskiftet kommer hun til å lansere et forbrukerpolitisk handlingsprogram som vil omfatte tiltak i en rekke departementer med betydning for forbrukerne.
Dette er første gang at en norsk regjering presenterer en samlet ambisjon på vegne av forbrukere.

- Jeg ser frem til å komme i gang med dette, sier Ramin-Osmundsen.

En annen satsning vil bli etableringen av www.finansportalen.no. Dette er en nettportal med informasjon til forbrukerne om sparing, lån og forsikring. Den vil inneholde både veiledning for den enkelte og bidra til å bedre konkurransen i markedet for disse tjenestene, som det i dag kan være vanelig å sammenlikne. Forbrukerrådet skal utvikle portalen, i samarbeid med finansnæringen. Første versjon av portalen lanseres i januar 2008.

Det kommer nye regler for tilstandsrapportering ved salg av bolig: Kjøp og salg av bolig utgjør for mange den største transaksjon en husholdning står overfor. Likevel tas beslutninger ofte under tidspress, og med for dårlig informasjon.
Et utvalg skal i 2008 legge komme med forslag til regler som sikrer kjøperen tilstrekkelig informasjon om boligen og eventuelle feil og mangler.

Statsråden ble intervjuet på Forbrukerinspektørene (NRK) onsdag 24. oktober om sine tanker om og ambisjoner i forbrukerpolitikken.