Historisk arkiv

Ungdoms holdninger til, og erfaringer med seksuelle overgrep

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Torsdag 27. september ble NOVA-rapporten som Ungdom og seksuelle overgrep lagt frem på Elvebakken skole. I perioden 2003-2006 har mer enn 20 000 ungdommer i alderen 17-19 år i Estland, Litauen, Polen, Nordvest - Russland, Sverige og Norge, besvart de samme spørsmålene.

Torsdag 27. september ble NOVA-rapporten som Ungdom og seksuelle overgrep lagt frem på Elvebakken skole.  I perioden 2003-2006 har mer enn 20 000 ungdommer i alderen 17-19 år i Estland, Litauen, Polen, Nordvest - Russland, Sverige og Norge, besvart de samme spørsmålene.

Vi må spørre oss om hvorfor seksualiteten ofte brutaliseres? Svarene vi får fra ungdommene selv er urovekkende.  Undersøkelsen blant ungdom i Norge viser mange svært alvorlige funn. Vi får blant annet bekreftet at det i noen tilfeller er en sammenheng mellom å ha blitt utsatt for overgrep og deretter utsette andre for det samme, sier statsråd Bekkemellem.

Last ned undersøkelsen på NOVAs nettsider

Bekkemellem i samtale med elever på Elvebakken skole. Foto: Yngve Kveine
Statsråd Bekkemellem i samtale med elever på Elvebakken skole. Foto: Yngve Kveine

Ett element fra undersøkelsen viser blant annet at flere gutter forteller om at de har vært utsatt for overgrep. Dette er oppsiktsvekkende i forhold til det tidligere undersøkelser har vist. Mellom 17 og 22 prosent av gutter på ulike alderstrinn  rapporterer om minst ett tilfelle av det som betegnes som uønsket seksuell berøring og nær 10 % rapporterer om mer alvorlige tilfeller av seksuelle overgrep.

Blant jenter i aldersgruppen 19 år rapporterer en såpass høy andel som 19% om at de er blitt involvert samleie mot sin vilje. Nesten 45 % av jentene som rapporterer om at de har vært utsatt for overgrep, var mellom 10 og 14 år første gang det skjedde. Overgriperen var i disse tilfellene en gutt mellom 15 og 19 år. Dette er en meget bekymringsfull utvikling. Tidligere undersøkelser har vist at jentene var betydelig eldre da første gangs overgrep skjedde.

Svein Mossige, Nova, presenterer de norske funnene. Foto: Yngve Kveine
Svein Mossige, Nova, presenterer de norske funnene. Foto: Yngve Kveine

Last ned Mossiges presentasjon  (Power Point)

Norge har gjennom samarbeidet i Østersjørådet, vært med på å initiere, finansiere og delta i en større regional studie av ungdoms holdninger til og erfaringer med seksuelle overgrep.  perioden 2003-2006 har mer enn 20 000 ungdommer i alderen 17-19 år i Estland, Litauen, Polen, Nordvest - Russland, Sverige og Norge, besvart de samme spørsmålene. I tillegg har studien omfattet forholdet til foreldre, helseproblemer og kriminalitet for å nevne noe. NOVA har stått for den norske delen av undersøkelsen og har koordinert forskningsprosjektet.

Lars Lööf fra Council of the Baltic Sea States presenterte regionale funn. Foto: Yngve Kveine
Lars Lööf, fra Council of the Baltic Sea States, presenterte regionale funn. Foto: Yngve Kveine