Historisk arkiv

Økt tilgjengelighet og universell utforming prioritert i Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Den finanspolitiske tiltakspakken viser at Regjeringen tar økt tilgjengelighet og universell utforming på alvor sier Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Regjeringen legger til grunn at det skal legges vekt på universell utforming i alle nye bygg som iverksettes som følge av denne pakken. Dette innebærer sterke føringer på investeringer for flere milliarder kroner, noe som får betydning for mange menneskers liv. Videre kan tilskudd til vedlikehold, rehabilitering og oppgradering av eksisterende kommunale bygg og infrastruktur nyttes til å fremme universell utforming. Tilskuddet er på 4 milliarder kroner. Denne satsningen og vektleggingen av universell utforming er i tråd med intensjonene bak den nye diskriminerings- og tilgjengelighetsloven som trådte i kraft 1. januar 2009.

Også innenfor investeringer, drift og vedlikehold på transportområdet er det føringer om økt tilgjengelighet. Det er blant annet foreslått 50 mill kr til jernbanestasjoner og knutepunktutvikling for å bedre tilgjengeligheten på stasjoner og plattformer langs jernbanenettet.

Barne- og likestillingsministeren viser også til at det er foreslått bevilget

  • 35 mill kr for tilretteleggingstiltak i friluftsområder hvor tiltak for personer med nedsatt funksjonsevne (universell utforming) er prioritert
  • 25 mill kr til Riksantikvaren for istandsetting og tilrettelegging av kulturminner med vekt på universell utforming
  • 20 mill kr øremerket til i tilgjengelighetstiltak knyttet til Statsbyggs eiendomsmasse.
  • 30 mill kr til ombygging av asylmottak for blant annet å tilrettelegge for personer med nedsatt funksjonsevne.
  • ytterligere 75 mill kr som et engangstilskudd til studentboligbygging i 2009 knyttet til miljø- og energifremmende tiltak og universell utforming.