Historisk arkiv

Forskrifter for det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I statsråd ble det i dag vedtatt forskrifter for det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings og diskrimineringsnemnda.

Pressemelding

Nr.: 05118
Dato: 16.12.05


Forskrifter for det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

I statsråd ble det i dag vedtatt forskrifter for det nye Likestillings- og diskrimineringsombudet og Likestillings og diskrimineringsnemnda. Ombudet og nemnda skal håndheve diskrimineringslovgivningen og utføre pådriverarbeid for likestilling.

Ombudet er i virksomhet fra 1. januar 2006. Diskrimineringsombudsloven ble vedtatt av Stortinget i mai, og politimester Beate Gangås ble utnevnt som ombud i september 2005. Det nåværende Likestillingsombudet, Likestillingssenteret og Senter mot etnisk diskriminering inngår i det nye ombudet.

Ombudet skal håndheve likestillingsloven, diskrimineringsloven, arbeidsmiljølovens likebehandlingskapittel og boliglovenes diskrimineringsbestemmelser. Videre skal ombudet påse at norsk rett og forvaltningspraksis samsvarer med Norges forpliktelser etter FNs kvinnekonvensjon og FNs rasediskrimineringskonvensjon. Nemnda skal behandle klager over ombudets uttalelser og vedtak i enkeltsaker.

Forskriften inneholder mandat for ombudets virksomhet, med vekt på en utdypning av ombudets kompetanse- og pådriverfunksjon.

"Mandatet gir et tydelig signal om at pådriverrollen skal ivaretas. Mandatet beskriver også konkrete virkemidler som ombudet kan bruke for å fremme likestilling i samfunnet.Jeg ser fram til et spennende og konstruktivt samarbeid med et ombud som har et helhetlig perspektiv på diskriminering", sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Følgende hovedpunkter er formulert i samsvar med beskrivelsen av kompetanse- og pådriverrollen: Pådriverarbeid, holdnings- og atferdspåvirkning, støtte og veiledning, veiledningstjeneste om etnisk mangfold i arbeidslivet, kompetansefunksjon og forumsfunksjon

Les forskriftene i sin helhet på www.bld.dep.no

Les ellers mer om det nye ombudet på: www.bld.dep.no