Historisk arkiv

- Mulig å hjelpe unge kriminelle!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Prosjektet "Tett på" er en evaluering fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

Pressemelding

Nr.: 06003
Dato: 06.01.06

- Mulig å hjelpe unge kriminelle!

- Prosjektet "Tett på" har vist at det er mulig å løsrive unge mennesker fra kriminelle gjenger til en mer konstruktiv tilværelse. Men dette er en farlig og krevende oppgave. Ett enkelt prosjekt kan heller ikke løse alle problemer. Vi må vurdere hvordan erfaringene fra dette prosjektet kan utnyttes i videre innsats, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem i en kommentar til en evaluering fra Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR).

"Tett på" har rettet seg mot et tungt kriminelt ungdomsmiljø med forgreininger til kriminelle ungdomsgjenger og nettverk. Barne- og likestillingsdepartementet har støttet prosjektet i perioden 2001 - 2004 med 2,7 millioner kroner gjennom de såkalte storbymidlene, en tilskuddsordning for barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn. NIBR har evaluert "Tett på" i en fersk rapport. Evalueringen er gjennomført med støtte fra bla BLD.

Prosjektet har rettet seg mot hardt belastede kriminelle unge i alderen 15 – 21 år i Oslo. Kjennetegnene har vært brutte bånd til familie, nærmiljø, skole og arbeid, og at hjelpetiltak og straff ikke har bidratt til endret atferd.

- Ingen prosjekter jeg kjenner til har jobbet så konkret og tett med en så krevende ungdomsgruppe over så lang tid. Og prosjektet har vist at det nytter; et knippe av ungdommene har brutt med gjengene og kriminaliteten og blitt stimulert til en mer konstruktiv tilværelse i skole eller arbeid. Dette har spart både den enkelte unge og samfunnet for store belastninger. Men disse problemene lar seg ikke løse med ett enkelt prosjekt. Bla. har barnevernet i Norge tatt i bruk nye metoder, særlig MST - og nå en helt ny institusjonsmodell for unge med alvorlige atferdsproblemer. Utfordringen fremover blir å nyttiggjøre seg av erfaringene fra prosjektet i videre innsats. Derfor er evalueringen fra NIBR nyttig og viktig med tanke på fremtidige tiltak i kommuner som sliter med ungdomsgjenger og hard kriminalitet, understreker Karita Bekkemellem.