Historisk arkiv

Ansettelsesstoppen i statlig barnevern

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet innførte 6. juli i år ansettelsesstopp i det statlige barnevernet, foreløpig ut inneværende år.

Pressemelding

Nr.: 06053
Dato: 30.08.06

Ansettelsesstoppen i statlig barnevern

Barne- og likestillingsdepartementet innførte 6. juli i år ansettelsesstopp i det statlige barnevernet, foreløpig ut inneværende år. Det er gjort viktige unntak fra ansettelsesstoppen. Tiltaket er et ledd i å begrense merforbruket og bringe driften av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) innenfor vedtatt budsjett for 2006. Også andre tiltak er innført for å begrense merutgiftene.

I lys av en pressemelding fra Fellesorganisasjonen (FO) onsdag ettermiddag vil BLD presisere følgende om departementets pålegg til det statlige barnevernet:

Den nye regjeringen fikk Stortingets tilslutning til en økning på 150 millioner kroner i årets budsjett for Bufetat, for å håndtere klientveksten i barnevernet og rette opp det som ble ansett som en underfinansiering av sektoren fra den tidligere regjeringen.

Bufetat har ansvar for viktige oppgaver innen barnevernet. Det er departementets plikt å sørge for at driften holdes innenfor den budsjettrammen Stortinget har vedtatt.

Ansettelsesstoppen skal ikke medføre brudd på lovpålagte oppgaver. Unntatt er også ansettelser i stillinger som er nødvendige for å gjennomføre organisatoriske og andre tiltak som vil gi besparelser.

I samsvar med dette - og i motsetning til det FO hevder - vil stillingsstoppen ikke ramme oppbemanningen av de nye regionale atferdsinstitusjonene, blant annet fordi alternativet ville være kjøp av dyre private institusjonsplasser.

Departementet har også pålagt etaten å sørge for bedre utnyttelse av egne institusjoner gjennom å øke beleggsprosenten. Departementet deler derfor ikke FOs frykt for at tiltakene vil medføre økt kjøp av dyre privatplasser på bekostning av egne institusjoner.

Departementet er opptatt av løpende faglig utvikling og kompetanseheving for å kunne gi et kvalitativt bedre og likeverdig tilbud til barn, unge og deres familier.