Historisk arkiv

Bruk av kontantstøtte blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Statistisk sentralbyrå har på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet gjennomført en analyse av omfang av kontantstøttebruk blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.

Pressemelding

Nr.: 06051
Dato: 28.08.06

Bruk av kontantstøtte blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn

Statistisk sentralbyrå har på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet gjennomført en analyse av omfang av kontantstøttebruk blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn. Rapporten ble offentliggjort 28. august kl. 10.00 på www.ssb.no

Departementet ønsket å se nærmere på innvandreres bruk av kontantstøtte sett i sammenheng med kontantstøttebruk blant småbarnsfamilier for øvrig.

Kontantstøttebruken er fulgt fra 1999 til 2004. Statistikken gjør det mulig å følge utviklingen over tid i ulike grupper, men kan ikke si om det har vært nedgang i bruk av barnehage fra før innføringen av kontantstøtten. Rapporten analyserer heller ikke hvorfor foreldre mottar kontantstøtte (er dette deres primære ønske eller ser de på kontantstøtten som en kompensasjon for at de ikke får barnehageplass) eller hva slags tilsynsordning barna har når de ikke er i barnehage.

Bruk av kontantstøtte

Samlet sett

I perioden 1999-2004 var det i alle fylker en nedgang i andelen barn som er brukere av kontantstøtte. Per september 1999 mottok 73,5 prosent av 1- og 2-åringene kontantstøtte. Fem år senere var andelen 61,7 prosent.

Barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn

Per september 2004 hadde om lag 8 prosent av barna i kontantstøttealder bakgrunn fra et ikke-vestlig land. I Oslo hadde tre av ti barn i kontantstøttealder slik bakgrunn.

I perioden 1999-2004 har det for landet sett under ett vært en stabil andel blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn som er brukere av kontantstøtte. I 1999 var andelen 75,5 prosent, mens den i 2004 var 77,8 prosent. Denne gruppen ser altså i mindre grad ut til å være påvirket av at tilbudet av barnehageplasser har økt i perioden.

Oslo er fylket med størst kontrast mellom brukerne i alt og brukerne med ikke-vestlig bakgrunn. Totalt sett er Oslo blant fylkene som har lavest andel kontantstøttebrukere. Når det gjelder kontantstøttebruk blant barn med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn, ligger imidlertid Oslo på topp. I september 2004 mottok 83,6 prosent av barna med ikke-vestlig bakgrunn kontantstøtte.

Ser man nærmere på bruken av kontantstøtte blant barn fra de ulike ikke-vestlige land, ser man at bruken i de ulike landgruppene er relativt stabil i perioden 1999-2004. Barn med bakgrunn fra Iran har lavest bruk av kontantstøtte (om lag 65 prosent i 2004). Barn med bakgrunn fra Marokko, Pakistan, Tyrkia og Sri Lanka har høyest bruk gjennom hele perioden (alle med om lag 88-89 prosent i 2004).