Historisk arkiv

Finnmarkstilegget fortsatt forbeholdt familier bosatt i Finnmark og Nord-Troms

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

EFTA-domstolen avsa 3. mai 2006 dom i saken om finnmarkstillegget i barnetrygden. Domstolen mener at det ikke er i strid med EØS-avtalens trygderegler å kreve bosetting i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark for rett til finnmarkstillegget.

Pressemelding

Nr.: 06022
Dato: 03.05.06

Dom fra EFTA-domstolen – Norge fikk medhold:

Finnmarkstillegg fortsatt forbeholdt familier bosatt i Finnmark og Nord-Troms

EFTA-domstolen avsa 3. mai 2006 dom i saken om finnmarkstillegget i barnetrygden. Domstolen mener at det ikke er i strid med EØS-avtalens trygderegler å kreve bosetting i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark for rett til finnmarkstillegget. EFTA-domstolen gir altså støtte til Norges syn om at det må være mulig å ha regionalpolitiske ordninger innenfor EØS-avtalens rammer. Ordningen kan dermed videreføres som i dag.

- Jeg tar til etterretning at EFTA - domstolen deler vårt syn på at Finnmarkstillegget er et bosetningsstimulerende tiltak, og at domstolen aksepterer at dette ikke er i strid med EØS-avtalen, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Etter EØS - avtalen skal man være trygdet i det landet man arbeider i. En som arbeider i Norge vil dermed få ordinær barnetrygd herfra, selv om barnet ikke er bosatt her. Finnmarkstillegget er imidlertid et virkemiddel for bosetting i tiltakssonen i Nord-Troms og Finnmark. Tillegget er dermed forbeholdt dem som er bosatt i tiltakssonen.

EFTAs overvåkingsorgan ESA stevnet i april 2005 Norge inn for EFTA-domstolen. Bakgrunnen var klage fra en kvinne som arbeidet i Finnmark og var bosatt med familien i Finland. Hun fikk ordinær barnetrygd fra Norge, men fikk ikke finnmarkstillegg ettersom familien ikke var bosatt i Norge. ESA mener at Norge ved å kreve bosetting i tiltakssonen ikke overholder våre forpliktelser etter EØS-avtalen. ESAs påstand ble imidlertid ikke tatt til følge av domstolen.