Historisk arkiv

Nytt fra BLD 1. januar 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Mandag 1. januar trer flere endringer på Barne- og likestillingsdepartementets område i kraft. Det gjelder bla. meklingsordningen etter samlivsbrudd og flere andre bestemmelser i eller i medhold av barneloven.

Pressemelding

Nr.: 06084
Dato: 29.12.06

Nytt fra BLD 1. januar 2007

Mandag 1. januar trer flere endringer på Barne- og likestillingsdepartementets område i kraft. Det gjelder bla. meklingsordningen etter samlivsbrudd og flere andre bestemmelser i eller i medhold av barneloven.

Blant disse er innføring av indeksregulering ved tilbakebetaling av urettmessig pålagt plikt til barnebidrag. Andre endringer gjelder retten til barnetrygd og utbetaling av foreldrepenger (fødsels- og adopsjonspenger), barnevernlovens bestemmelser om saksbehandling i fylkesnemndene, og styrket forbrukervern ved kjøp av feriereiser.

Barneloven

Fra årsskiftet innføres obligatorisk mekling for samboere som skiller lag og som har felles barn under 16 år ved samlivsbruddet. Samboere får dermed samme plikt til mekling ved brudd som ektefeller med barn under 16 år. Formålet er å komme fram til en avtale om foreldreansvar, barnets eller barnas faste bosted og samvær.

Samtidig endres den obligatoriske meklingen fra tre timer til én time. Dersom foreldrene ikke blir enige, skal de oppfordres til videre mekling i tre timer til. Mekleren kan også tilby ytterligere forlenget mekling dersom det er grunn til å tro at det vil føre til at foreldrene kommer fam til en avtale.

Fra 1. januar innføres en plikt for det offentlige til å oppnevne en tilsynsperson, dersom en domstol i særlige tilfeller har avgjort at samvær mellom barn og en av foreldrene bare kan skje under tilsyn.

Samtidig innføres en bestemmelse om at den gjenlevende av foreldrene ikke automatisk beholder eller overtar foreldreansvaret dersom han eller hun er siktet, tiltalt eller dømt for å ha voldt den andre forelderens død. Domstolen skal konkret vurdere dette i hver enkelt sak.

Den som er blitt fritatt for et farskap kan i dag kreve det betalte barnebidraget tilbakebetalt fra folketrygden med samme beløp, dvs. uten kompensasjon for fallet i pengeverdien. Fra årsskiftet vil tilbakebetalingsbeløpet blir indeksregulert på bakgrunn av konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå. Det skal sikre mot fall i pengeverdien fra bidraget første gang ble betalt og til det blir tilbakebetalt. Indeksregulering vil likevel først bli beregnet etter fratrekk av den tidligere skattefordelen. Skattefordelen skal settes til 20 prosent av betalt barnebidrag.

Fra 1.1.2007 kan også en mann som etter tidligere lovgivning ble pålagt bidragsplikt, men ikke farskap, sette fram krav om tilbakebetaling av betalt barnebidrag der DNA-analyser viser at han ikke er far til barnet.

Utbetaling av barnetrygd

Når samboere med felles barn pålegges obligatorisk mekling, innføres også kravet om meklingsattest for å få rett til utvidet barnetrygd for denne gruppen. Meklingsattesten må forelegges NAV lokalt, som fatter avgjørelse om utvidet barnetrygd.

Retten til barnetrygd under midlertidig utenlandsopphold forkortes fra 12 til seks måneder, fra og med 2007. Barnetrygd kan likevel gis for et lengre tidsrom, dersom familien er medlemmer i folketrygden etter folketrygdloven § 2-5 eller § 2-8.

Fra 1.1.2007 vil familier på Svalbard med rett til barnetrygd, få utbetalt et såkalt svalbardtillegg i barnetrygden. Tillegget utgjør 320 kroner per barn per måned.

Foreldrepenger (fødsels- og adopsjonspenger)

Regelverket om fødsels- og adopsjonspenger endrer navn til foreldrepenger.

Dagens tidskontoordning erstattes med fleksible regler for å kombinere uttak av foreldrepenger med delvis arbeid, basert på arbeidsavtale. Det gis også adgang til å utsette uttaket av foreldrepenger i forbindelse med heltidsarbeid.

Adgangen til å få unntak fra fedrekvoten begrenses til å gjelde tilfeller der faren er syk/skadet eller innlagt i helseinstitusjon.

Etterlønn utbetalt som engangssum vil gi opptjeningsrett til foreldrepenger, på samme måte som løpende etterlønn.

Det innføres rett til feriepenger av svangerskapspenger for de første 64 stønadsdagene.

Retten til foreldrepenger ved tidlig stebarnsadopsjon lovfestes. Retten gjelder fra adopsjonstidspunktet og i den resterende delen av stønadsperioden ved fødsel. Adoptivforelder får i denne perioden tilsvarende foreldrepengerettigheter som fedre.

Partnerskapsloven

Forskriften til Partnerskapsloven er endret fra og med 1. januar 2007. Heretter kan

homofile par inngå partnerskap hos en livssynsbasert organisasjon.

Reglene for hvem som kan foreta registrering av partnerskap endres slik at godkjente vigslere i livssynssamfunn kan få kompetanse til å registrere partnerskap når departementet har godkjent formen for registrering.

Human-Etisk Forbund kan dermed få anledning til å registrere partnerskap.

Barnevernloven

Fra og med 2007 vil fylkesnemndene for sosiale saker som hovedregel bestå av tre medlemmer, mot dagens fem. I spesielt vanskelige saker kan nemndas leder likevel bestemme at nemnda må bestå av fem medlemmer. I tillegg vil nemndas leder i større grad enn i dag kunne avgjøre saker alene.

Lovendringen åpner også for at en fylkesnemnd unntaksvis kan gis myndighet til å avgjøre saker som geografisk hører inn under en tilgrensende fylkesnemnd. Ordningen er ment å benyttes kun når saksmengde og kapasitetshensyn tilsier dette.

Fylkesnemndene gis videre myndighet til å beslutte at støttetiltak for foreldre med sikte på å redusere alvorlige atferdsvansker hos unge skal kunne gjennomføres uten barnets samtykke.

I tillegg innføres en sperrefrist på 12 måneder for å kreve ny behandling av tidligere vedtak om samvær når saken har vært behandlet av fylkesnemnda eller domstolen.

Pakkereiseloven

Fra nyttår trer endringer i pakkereiseloven i kraft, og det vil gi de reisendes sterkere rettigheter.

Definisjonen av ”pakkereise” utvides slik at flere i reiselivsnæringen blir omfattet av loven. Endringen klargjør hva som gjelder ved bestilling av "skreddersydde" feriereiser, særlig på Internett, der kunden velger ut elementene selv.

Dessuten utvides reisegarantiordningen. Reisegarantifondet sikrer kunder mot konkurser i reisebransjen, men gjelder i dag kun de som bestiller pakkereiser. Heretter er også pakkereisearrangørenes salg av separate flyseter, såkalt "seat-only”, omfattet av garantiordningen. Videre skal pakkereiseliknende arrangementer som består av transport og innkvartering omfattes. Dette betyr at kunder som kjøper fly og hotell til samme reisemål av et reisebyrå vil være beskyttet mot reisebyråets konkurs.

Dagens klageordning for pakkereiser styrkes. I dag er en del aktører i bransjen ikke med i Reklamasjonsnemnda for selskapsreiser. Lovendringen innebærer en plikt for alle medlemmene av Reisegarantifondet til å delta i en klagenemnd.