Historisk arkiv

Opplysningsplikten til barnevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Brosjyren skal gi de som er omfattet av opplysningsplikten kortfattet og klar informasjon om bestemmelsen og hvordan den skal anvendes.

Pressemelding

Nr.: 06008
Dato: 31.01.06

Ny brosjyre klargjør:

Opplysningsplikten til barnevernet

Barne- og likestillingsdepartementet har nå utarbeidet en brosjyre om den lovfestede opplysningsplikten til barnevernet. Den omtaler også barnevernets adgang til å gi opplysninger til andre offentlige myndigheter. Brosjyren skal gi de som er omfattet av opplysningsplikten kortfattet og klar informasjon om bestemmelsen og hvordan den skal anvendes.

- Tilstrekkelig kunnskap om opplysningsplikten er en forutsetning for at den blir overholdt, slik at barn og unge i alvorlige omsorgssituasjoner blir sett av barnevernet og får den hjelp de har behov for, understreker barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

Brosjyren "Opplysningsplikt til barnevernet og barnevernets adgang til å gi opplysninger" er rettet mot alle som utfører arbeid for offentlige instanser og hjelpetjenester som gjennom sitt arbeid får kunnskap om barns situasjon. Særlig viktige er de som arbeider for helsestasjoner, sykehus, legekontorer, politi, barnehager, skoler, sosialkontor, familievernkontor og krisesentre. Krisesentrene blir omfattet av opplysningsplikten fra 1. juli i år.

De viktigste temaene er

  • Hvorfor er opplysningsplikten viktig
  • Hvem har opplysningsplikt
  • Når inntrer opplysningsplikten
  • Hva innebærer opplysningsplikten
  • Barnevernets taushetsplikt og adgang til å gi tilbakemelding

Brosjyren i sin helhet kan også finnes på www.bld.dep.no, menyvalg Dokumenter -> Andre dokumenter -> Veiledninger og brosjyrer