Historisk arkiv

Inngifte - forekomst og helsemessige konsekvenser

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I dag overrakte Camilla Stoltenberg rapporten om "Inngifte - forekomst og helsemessige konsekvenser" til barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem og statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber - Mohn.

 

Folkehelseinstituttet har fått i oppdrag å lage en rapport om denne ekteskapspraksisen i Norge i dag, og se på hvilke helsemessige konsekvenser det kan ha for barna. Statsråd Bekkemellem takket for Camilla Stoltenberg og hennes medforfattere for en viktig rapport.

 

– Dette er en unik undersøkelse, og arbeidet som er gjort vil få nytteverdi i flere sammenhenger. Nå vil regjeringen gå grundig inn i materialet før vi går ut med tiltak, men informasjon til de berørte er meget viktig. Barn av inngifte har en betydelig økt risiko for dødfødsel, spedbarnsdød og medfødte missdannelser. De har også økt dødsrisiko helt til de blir voksne. Dette er viktig kunnskap og et alvorlig signal. Det er også gledelig at inngifteandelen ser ut til å være på vei ned i den pakistanske befolkningen, sier statsråd Karita Bekkemellem.

 

- Rapporten fra Folkehelseinstituttet må også sees i sammenheng med tiltak mot tvangsekteskap, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Libe Rieber-Mohn. - Tre av fire med pakistansk bakgrunn henter ektefelle fra opprinnelseslandet. En betydelig andel av disse er ekteskap mellom søskenbarn. Noen av disse ekteskapene inngås ved utilbørlig press og tvang.


Les rapporten på Folkehelseinstituttet sine hjemmesider ved å trykke her

Statsråd Bekkemellem får overrekt rapporten fra Camilla Stoltenberg. Foto: Yngve Kveine