Historisk arkiv

Over 70 millioner nye kroner til ny handlingsplan mot tvangsekteskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringen la i dag frem den nye fireårige handlingsplanen med 40 tiltak mot tvangsekteskap. Tiltakene rettes både inn mot forebygging og beskyttelse av dem som utsettes for overgrep, og det avsettes over 70 millioner kroner i 2008.


Kontakt: BLD: Kommunikasjonsenheten – 22 24 24 07
AID: Ekspedisjonssjef Barbro Bakken – 90 19 35 82

Regjeringen la i dag frem den nye fireårige handlingsplanen med 40 tiltak mot tvangsekteskap. Tiltakene rettes både inn mot forebygging og beskyttelse av dem som utsettes for overgrep, og det avsettes over 70 millioner kroner i 2008.

Bekjempelse av tvangsekteskap krever en bred tilnærming. Handlingsplanen har et særlig fokus på skolens rolle, utenriksstasjonene, behovet for trygge bosteder og styrket offentlig forankring og samhandling. De frivillige organisasjonene vil få økt støtte.

- Tvangsekteskap er brudd på både norsk lov, grunnleggende menneskerettigheter og viktige prinsipper for likestilling. Tvangsekteskap krever en bred tilnærming og denne Regjeringen legger inn den største økonomiske satsingen noen sinne. Tvangsekteskap er del av et større problemfelt relatert til autoritær oppdragelse, kontroll, vold og giftepress. Unge må få all den bistand de trenger, og vi skal også etablere nye bo- og behandlingsplasser, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem.

De gode resultatene i bekjempelsen av tvangsekteskap er avhengig av om vi lykkes i likestillings- og inkluderingspolitikken. Derfor er det et behov for tiltak direkte rettet mot tvangsekteskap samt tiltak for å styrke inkluderingen.

- Med denne handlingsplanen styrker vi inkluderingsarbeidet samtidig som vi har en satsning på tilbud til de som trenger hjelp, sier arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

På videregående skoler med høy andel elever med minoritets-bakgrunn vil vi etablere en ordning med minoritetsrådgivere. Vi skal hindre at skolepulter står tomme.  Vi skal også styrke hjelpen til norske borgere i utlandet med egne integreringsattachéstillinger. Unge som blir sendt ut av Norge skal ha et sted å gå til og et apparat som kan følge dem opp.

Handlingsplanen har følgende hovedsatsinger:

• Lovverket skal håndheves effektivt

• Tvangsekteskap skal forebygges

• Kompetanse og samarbeid skal styrkes

• Hjelpetiltakene skal være gode og tilgjengelige

• Internasjonal innsats og samarbeid skal styrkes

• Kunnskap og forskning skal styrkes

Åtte departement er involvert i handlingsplanen, og barne- og likestillingsdepartementet har ansvaret for å koordinere regjeringens innsats på området.