Nytt informasjonshefte
Barnefordelingssaker med påstand om vold
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Pressemelding | Nr: 08088 | Dato: 16.06.2008
Barnefordelingssaker der det foreligger påstander om vold fra en av foreldrene, skaper ekstra utfordringer for domstolene. Det vil ofte være vanskelig å få klarlagt hva som faktisk har skjedd. Som et bidrag til økt kunnskap om slike saker er det laget et eget informasjonshefte om temaet.
Barnefordelingssaker der det foreligger påstander om vold fra en av foreldrene, skaper ekstra utfordringer for domstolene. Det vil ofte være vanskelig å få klarlagt hva som faktisk har skjedd. Domstolen må også vurdere hvilken betydning volden, eller faren for vold, skal ha for avgjørelsen om foreldreansvaret, fast bosted eller samvær. Som et bidrag til økt kunnskap om slike saker er det laget et eget informasjonshefte om temaet.
Barn som er utsatt for vold kan få alvorlige skadevirkninger, både når barnet rammes direkte og når det er vitne til vold i familien. Det er viktig at alvoret i skadevirkningene gis tilstrekkelig oppmerksomhet og vekt. Psykologisk forskning viser at en trygg omsorgsbase er det aller viktigste for et barns sosiale og emosjonelle utvikling. Økt kunnskap kan bidra til at sakene fanges opp, opplyses og behandles best mulig for å ivareta hensynet til barnet.
Det nye informasjonsheftet inneholder psykologfaglig informasjon til dommere, advokater og sakkyndige. Tre fagpersoner med særlig kompetanse innen området står bak teksten. Det gis blant annet informasjon om barns reaksjoner på vold, med særlig fokus på situasjoner der barn er vitne til vold mellom foreldrene. I heftet redegjøres det både for voldsutøverens og den voldsutsattes omsorgskompetanse, og det pekes på strukturelle grep for å skape trygghet ved eventuelt samvær.
Heftet omtaler også utfordringer ved rettsprosessen. Det omfatter informasjon om valg av sakkyndige, utforming av mandat, samt det sakkyndige arbeidet - både i forhold til hvordan den sakkyndige kan gå fram for å få klarlagt saken, og for dommerens egen vurdering av den sakkyndige utredningen.
Departementet håper informasjonsheftet kan bidra til kompetanseheving på dette vanskelige området, og at aktørene ved domstolene vil kunne dra nytte av innholdet, både i form av god saksbehandlingen og bedre grunnlag for avgjørelser.