Historisk arkiv

Diskrimineringslovutvalget:

Foreslår innsnevring av trossamfunnenes adgang til forskjellsbehandling av kvinner og homofile

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Diskrimineringslovutvalget foreslår å oppheve det særlige unntaket for trossamfunn fra forbudet mot diskriminering i arbeidsmiljøloven. Utvalget foreslår også at unntaksregelen i likestillingsloven strammes inn. Forslagene innebærer at trossamfunnenes adgang til forskjellsbehandling av kvinner og homofile ved ansettelser blir innsnevret.

Diskrimineringslovutvalget la fredag frem sin delinnstilling om "Kvinner og homofile i trossamfunn". Utvalget går inn for å oppheve den særlige regelen som gir trossamfunn uttrykkelig adgang til å unngå å ansette en person som lever i homofilt samliv. Dagens særregler, som gir unntak for trossamfunn fra forbudet mot diskriminering av kvinner og homofile, gir ifølge utvalget feil signaler og for vide rammer for trossamfunnene.

Diskrimineringslovutvalget ved Mona Næss og barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen
Diskrimineringslovutvalget ved Mona Næss og barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen. Foto: Yngve Kveine

- Jeg er glad for at vi nå har fått en grundig vurdering av disse reglene for alle trossamfunn. Før vi kan ta en beslutning, må vi vite hvilke forpliktelser vi har og hva reglene betyr for de involverte. Jeg er glad for at utvalget har lagt stor vekt på likestilling for kvinner og homofile. Vi kan ikke akseptere usaklig eller urettferdig forskjellsbehandling. Samtidig er det viktig at utvalget har lyttet til trossamfunnene og deres bekymringer for regler som går religionsfriheten for nær, sier statsråd Manuela Ramin-Osmundsen.

Utvalget foreslår å oppheve den uttrykkelige regelen i arbeidsmiljøloven som gir adgang til å legge vekt på homofilt samliv ved ansettelser i religiøse trossamfunn. Utvalget mener også at likestillingslovens unntak fra forbudet mot kjønnsdiskriminering for indre forhold i trossamfunn, må strammes inn. Utvalget anbefaler likevel at en viss unntaksadgang beholdes for trossamfunnenes religionsutøvelse, av hensyn til religionsfriheten. Kravene til saklighet og begrunnelse anbefales skjerpet.

Innstillingen er enstemmig og fremmes som en delinnstilling fra utvalget, oppnevnt 1. juni 2007 under ledelse av prof. Hans Petter Graver. Utvalget skal levere forslag til en samlet og mer helhetlig diskrimineringslovgivning 1. juli 2009.

Innstillingen NOU 2008