Historisk arkiv

Høring – forskrift om medmorskap

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet har sendt på høring forslag til ny forskrift om medmorskap. Forskriften innebærer at samboer/ektefelle til biologisk mor i lesbiske par får, på nærmere bestemte vilkår, status som medmor etter fødsel som resultat av assistert befruktning.

De nye bestemmelsene er lagt til en ny forskrift til barneloven. Departementet foreslår også tilsvarende endringer i forskrifter til ekteskapsloven. Forslagene er en følge av Stortingets vedtak 17. juni av en felles ekteskapslov for heterofile og homofile par. Fra årsskiftet blir også bioteknologiloven endret, slik at lesbiske ektefeller og samboere får samme rett til å bli vurdert for assistert befruktning som heterofile par.

Forslaget som nå er sendt på høring gir utfyllende bestemmelser om vilkårene for fastsettelse av medmorskap, godkjent helsestell og prosedyrer for saksbehandlingen i slike saker. Det legges til rette for kort saksbehandlingstid, samtidig som hensynet til likebehandling og kvalitet i saksbehandlingen skal ivaretas.

Høringsfristen er 14. november 2008.

-----
Priv. til red.:

Høringsdokumentet er lagt ut på www.bld.dep.no / menyvalg Dokumenter > Høringer > Saker på høring