Historisk arkiv

Kan et norsk gjeldsregister begrense nordmenns gjeldsproblemer?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Spørsmålet om opprettelse av et gjeldsregister med opplysninger om privatpersoners lånesaldi er en sak som gjentatte ganger har skapt debatt. Den 1. juni 2006 ba Stortinget Regjeringen utrede om det bør opprettes et slikt register for privatpersoner i Norge som et virkemiddel for å begrense gjeldsproblemer. Utredningen overleveres i dag til barne- og likestillingsministeren.

Utredningen skisserer ulike fordeler og ulemper med et gjeldsregister, og et gjennomgående tema er om et slikt register kan komme i konflikt med personvernhensyn.

Foto: Helge Skinnes
Statsråd Anniken Huitfeldt mottar utredningen fra professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI. Foto: Helge Skinnes 

Utredningen gir uttrykk for at det er usikkert i hvilken grad et slikt register kan motvirke privatpersoners gjeldsproblemer. Det fremkommer imidlertid at det finnes former for ? kredittopplysningsregister i svært mange europeiske land, men at disse hovedsakelig bygger på gjensidig utveksling av informasjon mellom finansinstitusjonene. Utrederne antar imidlertid at kostnadene ved et obligatorisk gjeldsregister i Norge vil bli betydelige. Andre temaer som diskuteres i utredningen er personverninteresser og personvernlovgivningen, hvilke krav som eventuelt må stilles til et gjeldsregister og regelverket til et gjeldsregister.
 
Barne- og likestillingsdepartementet vil sende utredningen på høring for å innhente ytterligere synspunkter og informasjon om en eventuell opprettelse av et gjeldsregister.

Det er professor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI som gjennomført utredningen på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Utredningen kan i sin helhet leses her.