Historisk arkiv

Standardkontrakter for familie- og beredskapshjem:

Økt trygghet for statlige fosterhjem

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Familier som påtar seg oppdrag for staten som familie- eller beredskapshjem får nye rettigheter. Nye standardkontrakter sikrer disse familiene bl.a. økt økonomisk trygghet med rett til tjenestepensjon, sykepenger og dekning av utgifter til yrkesskadeforsikring.

– Det har vært viktig å sikre visse arbeidstakerrettigheter for disse familiene. I dette ligger også en anerkjennelse av den innsatsen de gjør for særlig vanskeligstilte barn og unge, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

I tillegg vil standardkontrakten sikre familiene oppsigelsesvern og oppsigelsesfrist på linje med ordinært arbeidsliv, rett til ferie mellom og under plasseringer av barn, og bedre opplæring og veiledning. Et annet viktig element er tettere beredskap for støtte i akutte situasjoner. Kontraktperioden økes fra ett til fem år.

– Dette er familier og foreldre med engasjement og glede over den jobben de gjør for unge som har det særlig vanskelig.  Jeg er glad for at vi nå kan gi den større trygghet og forutsigbarhet, sier Anniken Huitfeldt

Mellom 800 og 900 familier over hele landet har inngått avtale med det statlige barnevernet om å tjenestegjøre som familiehjem for barn og unge med behov for særlig oppfølging, eller som beredskapshjem for unge i akutt krise. Oppdraget innebærer at en av foreldrene i familie- eller beredskapshjemmet ikke kan ha annet arbeid i tillegg.

Standardkontraktene er utarbeidet et samarbeid mellom BLD, Bufdir, Norsk Tjenestemannslag, Fellesorganisasjonen og Fagforbundet. Retten til tjenestepensjon krever en egen lovbestemmelse. Regjeringen forbereder nå en proposisjon om en slik lov. Standardkontraktene kan tas i bruks så snart Stortinget har vedtatt loven og denne kan tre i kraft.