Historisk arkiv

Årets barne- og ungdomskommune ble kåret i Skien i dag

Lørenskog ble Årets barne- og ungdomskommune 2009

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Statsråd Audun Lysbakken i Barne- og likestillingsdepartementet delte i dag ut prisen for Årets barne- og ungdomskommune 2009 til Lørenskog. Kommunen har gjennom flere år gjort en stor innsats for å skape gode oppvekstvilkår for barn og ungdom. I år var 18 kommuner nominert.

Statsråd Audun Lysbakken i Barne- og likestillingsdepartementet delte i dag ut prisen for Årets barne- og ungdomskommune 2009 til Lørenskog. Kommunen har gjennom flere år gjort en stor innsats for å skape gode oppvekstvilkår for barn og ungdom. I år var 18 kommuner nominert.

- Jeg er stolt over å kunne overrekke prisen til Lørenskog kommune. Kommunen er et godt eksempel på at barn og unge er viktige bidragsytere i utviklingen av et godt oppvekstmiljø. Jeg er særlig imponert over at bygging og utbedring av nærmiljøanlegg har vært en av sakene barn og unges kommunestyre har fått gjennomslag for, sier statsråd Audun Lysbakken.

Lørenskogs ordfører Åge Tovan og leder i Barn og unges kommunestyre Karoline Ruud var i Skien for å motta prisen i dag.

Barn og unges kommunestyre i Lørenskog har møter der ordfører eller rådmann deltar. De har 200.000 i budsjett som de deler ut til prosjekter.

Lørenskog er en kommune i vekst, noe som gir både utfordringer og muligheter. I 2008 var 109 ulike nasjonaliteter bosatt i kommunen. Kommunen ser på det kulturelle mangfoldet som en ressurs som skal benyttes, fremfor et problem som skal løses.

I juryens begrunnelse står det: ”Kommunen har gode oppvekstvilkår som et av satsningsområdene i kommuneplanen… I kommunen finner vi fire fritidsklubber, ferieklubb, aktivitetshus, ungdoms- og motorsenter, fritidstilbud for funksjonshemmede samt ungdommens kulturmønstring. Det er en rekke kultur- og fritidstilbud for barn og ungdom, i tillegg til et rikt frivillig organisasjonsliv. Kommunen har imidlertid fortsatt en utfordring med å gjøre lokalkulturen enda mer tilgjengelig for nye innvandrergrupper.”

Prisen for årets barne-og ungdomskommune er på 250.000 kroner samt et litografi av kunstneren M.M Malvin

overrekkelse av prisen
Lørenskogs ordfører Åge Tovan og leder i Barn og unges kommunestyre, Karoline Ruud mottar prisen av Audun Lysbakken. Foto: Marit Skram-Lund.

En egen jury nedsatt av Barne- og likestillingsdepartementet har stått for utvelgelsen av vinnerkommunen.


Årets barne- og ungdomskommune 2009 – Juryens begrunnelse

Årets barne- og ungdomskommune utmerker seg med sitt langsiktige arbeid, systematiske innsats og helhetlige tilnærming til gode oppvekstvilkår for barn og ungdom.

Kommunen er i vekst, noe som gir utfordringer, men også muskler til å ta tak i nye muligheter. I 2008 var 109 ulike nasjonaliteter bosatt i kommunen. Kommunen ser på det kulturelle mangfoldet som en ressurs som skal benyttes, fremfor et problem som skal løses.

En tredjedel av kommunenes innbyggere er under 24 år. Kommunen har gode oppvekstvilkår som et av satsningsområdene i kommuneplanen.

Barn og unges kommunestyre ligger under skole- og oppvekstsjefen hvor ordfører eller rådmann deltar på møtene. De har 200.000 i budsjett som de deler ut til prosjekter på våren, og en egen pris som deles ut på høsten. Bygging og utbedring av nærmiljøanlegg har vært en av sakene barn og unges kommunestyre har fått gjennomslag for.

I kommunen finner vi fire fritidsklubber, ferieklubb, aktivitetshus, ungdoms- og motorsenter, fritidstilbud for funksjonshemmede samt ungdommens kulturmønstring. Det er en rekke kultur- og fritidstilbud for barn og ungdom, i tillegg til et rikt frivillig organisasjonsliv. Kommunen har imidlertid fortsatt en utfordring med å gjøre lokalkulturen enda mer tilgjengelig for nye innvandrergrupper.

Kommunen vektlegger omsorg og utvikling gjennom tverrfaglig innsats og godt samarbeid med både foresatte og med frivillige aktører. Det er utarbeidet egne strategier for fysisk oppvekstmiljø, pedagogisk tilbud, utvikling av kultur- og fritidstilbud, utsatte barne- og ungdomsgrupper samt utvikling av et flerkulturelt samfunn blant barn og unge.

Kommunen har satt seg som mål å bedre læring og deltakelse fra språklige minoriteter. Tiltak for å fremme lese- og skriveforståelse blant fremmedspråklige er gjennomført, blant annet med prosjektet ”ord som gror”. Det jobbes aktivt med både foreldre og barn. Prosjektet har inspirert en rekke kommuner i forhold til språkopplæring.

Kommunen har hatt full barnehagedekning siden 2007 og er godt administrert på barnehageområdet. I følge fylkesmannen er kommunen en meget god barnehagekommune. De har jobbet systematisk med barnehageutvikling i mange år og har mye av kompetansen på barnehagefeltet en savner i andre kommuner.

Kommunen deltar på flere pilotprosjekter. Parent Management Traning er en tverretatlig satsning hvor skole, helsetjeneste, PP-tjeneste og barnevern for å fange opp ungdom i risikosonen. I tillegg gjennomføres det et prosjekt ved flere av skolene i kommunen med tilbud om fysisk aktivitet og sosialt samvær en time før skoletid, fem dager i uken.

Kommunen har gode resultater på trivsel og motivasjon fra Elevundersøkelsen, og tilfredsstillende på elevdemokrati. Elevdemokrati og elevmedvirkning har vært et satsningsområde og gitt et godt grunnlag for videre arbeid.

I kommuneplanen for 2007-2018 er det et utalt mål at alle barn og unge skal oppleve kommunen som sitt hjem. Juryen opplever at kommunen har en rekke positive fortrinn og den nødvendige entusiasmen for å gjennomføre dette.
 

Juryen i 2009 har bestått av følgende medlemmer:
• Leder av Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner Bjarne Dæhli, som har ledet juryen
• Barneombudets kontor ved rådgiver Kari Stenquist
• Ungdom & Fritid v/organisasjonskonsulent Marit Bredesen
• Forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring, Anne Solberg