Historisk arkiv

Åpning av Forbruker Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av statssekretær Krishna Chudasama

Statssekretær Krishna Chudasama, Barne- og likestillingsdepartementet

Åpning av Forbruker Europa

Oslo, onsdag 22. mars

Sjekkes mot framføring

Først vil jeg si at jeg er oppriktig glad for å kunne åpne Forbruker Europa.

Navnet Forbruker Europa sier oss at forbrukerpolitikk blir stadig mer internasjonalt.

I vårt departement merker vi dette daglig som følge av at EØS avtalen krever et felles europeisk regelverk.

Dagens åpning viser at forbrukerpolitikken har blitt europeisk også med hensyn til forbrukerinformasjon og forbrukerassistanse og som retter seg mot den enkelte forbruker.

Nordmenn blir stadig mer internasjonale i sitt forbruk. Vi handler mye når vi er i utlandet og det er vi ofte. Rundt 1 million nordmenn reiser på pakketur årlig – oftest til Europa. Dette viser omfanget av utfordringene våre på dette området.

Internett er en annen faktor som gjør det enkelt å handle over grensene uten å reise seg fra stolen – og stadig flere benytter seg av denne muligheten også ved kjøp av dyre varer. Vi har trolig bare sett starten på utviklingen av internett-markedet.

Dette skaper nye behov og forbrukere stiller nye krav – med rette.

Kan jeg stole på priser og opplysninger fra utenlandske foretak? Hva bør jeg passe på når jeg handler i utlandet? Hvilke rettigheter har jeg hvis noe går galt? Og kan jeg få rettigheter på papiret oppfylt i praksis?

Her kommer de europeiske forbrukersentrene inn og skal utføre en svært viktig oppgave.

De bidrar med generell informasjon og detaljert informasjon knyttet direkte til forestående kjøp. De skal også bistå uheldige kjøpere. Vi vet at systemet ennå ikke er fullkomment, og at det er variasjoner mellom landene når det gjelder organer som kan løse alle de forskjellige sakene det kan være snakk om, men poenget er at dette går i riktig retning og at forbrukernes hensyn blir stadig bedre ivaretatt på et felles-europeisk plan. Det er gledelig.

Det skjer faktisk en betydelig utvikling. Samarbeidet og nettverket mellom nærmere 30 europeiske land, utveksling av erfaringer og samarbeidsprosjekter gir grunnlag for bedre kunnskap, bedre rådgiving og bedre assistanse til forbrukere. Det er liten tvil om at det er et stort behov for nettverket og at senterets tjenester vil bli brukt. Det sier litt om omfanget at Forbruker Europa pr. i dag har omtrent like mange registrerte henvendelser så langt i 2006 som man hadde i hele 2005.

Vi er glade for at Forbrukerrådet sa ja til rollen som norsk ECC senter. Det er mye godt arbeid som er gjort. Jeg er sikker på at Forbrukerrådet får en egennytte av dette i tillegg til den nytten det har for forbrukerne.

Det er interessant at Rådet, en knapp uke etter åpningen her, deltar på sitt første møte i Kommisjonens forbrukerråd (ECCG) og styrker sin deltakelse også på innflytelsessiden i det europeiske samarbeidet. Med ambassadøren til stede er det ekstra hyggelig å kunne fastslå at vårt departement særlig gjennom EFTA i alle år har hatt et svært positivt og konstruktivt samarbeid med DG Sanco. Med en stadig bedre dialog bør det etter hvert være en selvfølge at EFTA- EØS landene blir invitert til komiteer, grupper og møter der vi har felles interesser.

I dag er det ECC-nettverket det handler om. Full deltakelse her representerer et bedre tilbud til forbrukerne og et styrket samarbeid i Europa.

Gratulerer med dagen og lykke til videre med et viktig arbeid!