Historisk arkiv

Coop NKL — 100 år

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Markering i Oslo Rådhus

Coop NKL – 100 år

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem,

Oslo Rådhus, tirsdag 27. juni 2006

 

Deres Kongelige Høyhet!

Tanken om at et samfunn er mer enn bare enkeltmennesker står svært sterkt i Norge.

Det vi gjør i felleskap gjør oss bedre rustet – og det er nettopp det som er tanken bak 100 åringen vi feirer i dag.

Denne ideen om forbrukerkooperasjoner, styrt på demokratisk vis av medlemmene, oppsto i England på 1840 tallet og ikke lenge etter smittet ideen til Norge.

Det var behov i befolkningen for dette tilbudet.

Ikke minst ville samvirkelagene være viktig for distriktene og medlemmenes tilgang på varer og tjenester.

Og 27.juni 1906 ble altså Norges Kooperative Landsforening

endelig stiftet og Ole Dehli ble valgt til NKLs første formann.

I dag er over 1 million nordmenn medlemmer og eiere av Coop NKL.

Hva er det som gjør Coop spesiell?

Vel, Coop er annerledes fordi det er oss forbrukere som er eiere. Samvirkelagene styres på demokratisk vis – en stemme pr medlem.

Rundt om i landet er det over 4000 tillitsvalgte kvinner og menn som på vegne av medlemmene er med å bestemme hvilke utvikling Coop skal ha. Det er ganske unikt i et marked som ofte styres av kapital og få eiere.

Coop NKL skal være annerledes fordi eierne deres ønsker det!

Den kooperative bevegelsen og NKL har også opp gjennom tidene vist samfunnsansvar - ikke fordi de må, men igjen fordi eierne deres har ville det.

Da Nansen og Røde Kors reddet over 1 million russere fra sult på 1920-tallet var NKL en viktig økonomisk støttespiller.

I 1916 startet NKL eget kaffebrenneri for å sikre sine forbrukere tilgang på kaffe. I dag er Coop med på å sikre bla kaffebønder i utviklingsland en anstendig lønn ved å tilby sine medlemmer etiske varer.

I mer moderne tid har også Coop blitt et foregangsselskap når det gjelder å tilby forbrukerne miljømerkede varer og mange av deres butikker driver på en miljømessig forsvarlig måte.

Og som likestillingsminister kan jeg ikke la være å nevne at Coop også har tatt likestilling på alvor. Etter å ha vedtatt en likestillingsplan kan Coop nå skilte med 45% kvinner blant deres tillitsvalgte - og som vi nettopp har sett har de også en kvinnelig styreleder.

Det er svært hyggelig for meg å hilse dere i dag. Jeg legger ikke skjul på at dagens regjeringspartier har et spesielt forhold til kooperasjonsmodellen og samvirkene. Historisk har forbrukersamvirkene og bondesamvirkene vært et av svarene på ønsket om en annen samfunnsutvikling. Selv om Coop NKL i dag er en stor markedsaktør og har endret seg en del fra opprinnelsen, har denne modellen vært med å forme samfunnet vi har i dag.

Mange ville si at tanken om kooperative samfunnsløsninger er gammeldags og umoderne og ikke passer inn i vår tid. Jeg vil si at de tar feil og vil peke nettopp på flere av samvirkene vi har i Norge. Samvirker som tjener gode penger, samtidig som de driver etter en felleskapstanke vi ikke ser så ofte i samfunnet for øvrig.

Coop NKL er et slikt eksempel. Med utgangspunkt i sitt demokratiske styresett setter de i dag søkelyset på bla fattigdom, miljøvern, likestilling og etisk handel – og de tjener penger. Penger som kommer eierne til gode – nemmelig medlemmene.

Det er altså ikke en gammeldags og umoderne, men en sprek og moderne 100 åring vi feirer i dag. En moderne 100 åring som møter fremtiden med kraft og vitalitet.

Med dette vil jeg hilse på vegne av Regjeringen og ønske lykke til også i fremtiden.

Gratulerer!