Historisk arkiv

Du milde Marie!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Tilsvar til Marie Simonsens artikkel om likestilling i Dagbladet

Jeg blir noe forundret over Marie Simonsens kommentar «Bittelilleminister» på torsdag, men ikke så veldig skremt. Hun er tydeligvis uenig i at vi i den moderne likestillingskampen også skal ha et fokus på menn.

Du milde Marie!

Jeg blir noe forundret over Marie Simonsens kommentar «Bittelilleminister» på torsdag, men ikke så veldig skremt. Hun er tydeligvis uenig i at vi i den moderne likestillingskampen også skal ha et fokus på menn. Hun raljerer over at likestillingsdepartementet ikke er alene om å få til likestilling. Du tar feil Marie. Likestillingsministeren skal være pådriver for å gjøre alle i regjeringen til likestillingsministre

Jeg har nylig lagt frem tidenes likestillingsbudsjett. Vi har økt innsatsen på dette området med 20 millioner kroner. Det betyr mer til kvinne- og likestillings-organisasjonene, mer til tiltak som skal oppmuntre til mer tid mellom barn og fedre, mer til menn og likestilling og mer til likestillings-arbeidet utenfor de store byene. Og en bitteliten ting til Marie: Jeg har fått gjennom at alle departementene skal redegjøre for likestilling i sine budsjettforslag.


Jeg skal gi deg noen eksempler på bredspektret likestillingsarbeid, men først:

Du trenger ikke harselere over mitt homopolitiske engasjement. Det går en rød tråd gjennom mitt likestillings-engasjement og mitt homopolitiske engasjement.

Det forundrer meg at Marie Simonsen opplever det som et problem at vi har en justisminister som virkelig tar kvinnevold på alvor. Jeg gleder meg også over Bjarne Håkons engasjement mot tvangsekteskap. I juni hadde jeg møte med næringsministeren om arbeidet for etiske retningslinjer mot kjøp av seksuelle tjenester på forretningsreiser. Jeg ønsker at statseide bedrifter og store, norske bedrifter skal være foregangsbedrifter i kampen mot menneskehandel. At vår nye næringsminister Dag Terje Andersen er på offensiven for å kreve kvinner i styrene er et bevis på felles engasjement. Jeg samarbeider med Trond Giske for å få likestilling innen kulturfeltet. Vi har begge engasjert oss i filmbransjens likestillingsarbeid, jeg har tatt initiativ til et nordisk samarbeid og nylig arrangerte jeg et seminar om kjønn, kultur og kommunikasjon. Marie Simonsen legger opp til at det skulle være en konkurranse mellom statsrådene. Tvert imot.


Jeg vil revitalisere norsk likestillingspolitikk. Om ikke menn tar mer omsorg for egne barn kommer vi ikke videre. Derfor handler ikke likestilling bare om kvinner, makt og lønn, men også om menn og omsorg. Forskning viser at når foreldre flytter fra hverandre, blir barna i de fleste tilfellene boende hos mor. Er det holdninger eller også noe ved lovverket som gir slike resultater? Jeg varsler nå en gjennomgang av barneloven for blant annet å se på om barnets beste ivaretas og for å legge til rette for likere fordeling av omsorg. Vi ser nå en gryende mannsbevegelse som er opptatt av denne problemstillingen. Den må vi oppmuntre og ikke gå i strupen på. Vi må erkjenne at også kvinner bidrar til å opprettholde hjemmet og barna som sin suverene base.

Kampen for kvinners rett til lik lønn og tilgang til styrerommene står like sterkt som før. Fikk ikke Marie Simonsen med seg protestene fra Høyre da vi satte makt bak kravet om kjønnsrepresentasjon i styrene? Og det var faktisk jeg som la frem høringsnotatet i 2001. Og det var jeg som fikk satt i kraft den sovende loven i år, som forrige regjering nølte med å iverksette.


Jeg har fått en likelønnskommisjon på plass. Før jul vil jeg legge frem en evaluering av bidragsregelverket som også har et likestillingsfokus. Jeg vil legge frem en egen stortingsmelding om menn og likestilling. Det har aldri vært gjort i noe land tidligere. Og jeg revitaliserer arbeidet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse. Du tar grunnleggende feil når du hevder at likestilling er blitt eierløs!