Historisk arkiv

Godt samliv - for alle førstegangsforeldre

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Vårt land, 14.10.06

Samlivskurset til førstegangsforeldre Godt samliv! skal bli tilnærmet landsdekkende i løpet av 2007, slik at så mange som mulig av førstegangsforeldrene får dette tilbudet. Tiltaket involverer frivillige organisasjoner som kursholdere og vil bli styrket med om lag 3 mill. kroner.

Godt samliv - for alle førstegangsforeldre

Replikk av - Statsråd Karita Bekkemellem

Vårt land, 14.10.06

På lederplass 11. oktober går Vårt land til angrep på forslaget om å avvikle statstilskuddet til de ordinære samlivskursene og tolker dette som uttrykk for motvilje mot frivillige organisasjoner. Kritikken skyter over mål. Jeg er overhodet ikke motstander av at frivillige organisasjoner driver samlivskurs og engasjerer seg i andre tiltak for familie og barn. Men denne regjeringen har litt andre prioriteringer når det gjelder bruken av de statlige midlene på dette området enn den forrige.

Samlivskurset til førstegangsforeldre Godt samliv! skal bli tilnærmet landsdekkende i løpet av 2007, slik at så mange som mulig av førstegangsforeldrene får dette tilbudet. Tiltaket involverer frivillige organisasjoner som kursholdere og vil bli styrket med om lag 3 mill. kroner. Vi viderefører støtten til familievernet som har et stort frivillig innslag. I statsbudsjettet er det satt av mer enn 100 mill. kroner til drift av de kirkelige familievernkontorene og organisasjonen Kirkens familievern, og det står følgende: "Barne- og likestillingsdepartementet ser positivt på ideelle organisasjoners rolle i familievernet og vil i den videre prosess ha som utgangspunkt at det fortsatt vil være diakonale familievernkontorer i Norge."

Regjeringen vil styrke fedrerollen og har satt av 3 mill. kroner til prosjekter for å påvirke fedre til å bruke mer tid sammen med egne barn. Arbeidet vil foregå i samarbeid med frivillige organisasjoner, Reform, andre departementer, partene i arbeidslivet m.fl. Siktemålet er å synliggjøre og realisere menns omsorgspotensiale.

Regjeringen vil ta et krafttak for å støtte homofile og lesbiske i å leve åpent og aktivt motarbeide diskriminering. Arbeidet styrkes med 6 mill. kroner, som bl.a. vil bli benyttet til å støtte frivillig innsats - tilskudd til homopolitiske organisasjoner, magasiner og nettsteder for lesbiske og homofile, og til tiltak og prosjekter i regi av lesbiske og homofile. Jeg vil også nevne at tilskuddet til familie-, kvinne- og likestillingspolitiske organisasjoner økes med 2 mill. kroner i regjeringens budsjettforslag. Dette er mer enn en fordobling. Under den forrige regjeringen var denne tilskuddsordningen uendret på 1,5 mill. i alle 4 årene. Dette viser at det ikke er snakk om noen motvilje mot frivillige organisasjoner – tvert i mot! Frivillighet og dugnadsånd har alltid vært et kjennetegn ved arbeiderbevegelsen.