Historisk arkiv

Ingen skal diskrimineres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Svar på kronikk i Vårt land, 27.03.06

Ingen skal diskrimineres

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

I innlegget til Johannes Heggland, Kirkens Bymisjon tirsdag 14. mars, oppfordrer han meg til å gjennomgå diskrimineringslovgivningen for å hindre diskriminering av rusavhengige i det offentlige rom.

La meg slå fast at personvernlovgivningen har strenge kriterier for oppsetting og bruk av overvåkningskamera. Bruk av kamera i strid med formålet er ulovlig, og dette blir kontinuerlig vurdert av Datatilsynet.

Jeg reagerer også svært negativt på opplysningene om hvordan overvåkningskameraene anvendes til å bortvise eller hindre personer adgang til kjøpesentere. Rusavhengige må som andre få gjøre sine innkjøp. Det er ikke vårt samfunn verdig å behandle medmennesker som annenrangs borgere. Dette er ille i seg selv, og gjør det også vanskelig for de som forsøker å endre sin situasjon.

Hensyn til kjøpesentrenes profil og antagelser om det øvrig publikums oppfatninger, må være underordnet i denne sammenheng.

Heggland påpeker videre at bruken av overvåkningskamera medvirker til en behandling av de rusavhengige som virker diskriminerende. I dag er ikke rusavhengige dekket av diskrimineringsregelverket som håndheves av Likestillings- og diskrimineringsombudet eller av straffeloven § 349a om forretningsnekt.

Ombudet har tatt til orde for en utvidelse av diskrimineringslovgivningen for å sikre et helhetlig diskrimineringsvern. Dette er oppfordring som betinger en grundig gjennomgang. En rekke departementer er involvert i fagområdet. Jeg har imidlertid merket meg beskrivelsene av hvordan rusavhengige behandles i det offentlige rom. Jeg vil sørge for at denne kunnskapen sammen med oppfordringen fra Kirkens Bymisjon blir vurdert i et eventuelt arbeid med utvikling av et helhetlig diskrimineringsvern.