Historisk arkiv

Ingen unnfallenhet 

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Innlegg i Aftenposten 13.03.06

Ingen unnfallenhet

Diskriminering av homofile muslimer:
Av Karita Bekkemellem, barne- og likestillingsminister

Andre Oktay Dahl mener i Aftenposten 6. mars at jeg må være tøffere og mer pågående i min kritikk av muslimske miljøer som diskriminerer homofile muslimer. Det er bra at flere politikere engasjerer seg offensivt i dette.

Jeg har ingen toleranse for diskriminering av homofile i Norge. Det skal råde full likestilling mellom heterofile og homofile, uansett religiøs eller etnisk tilknytning! Lovene skal selvsagt følges også av muslimske religiøse ledere i Norge. Dette dreier seg om fundamental respekt for menneskerettighetene! Jeg aksepterer ikke at religion kan legitimere undertrykking i Norge.

Homofile muslimer er beskyttet av straffeloven, arbeidsmiljøloven, boliglovene mv - på linje med alle andre homofile i landet vårt. Men mitt utgangspunkt er også at dialog og åpenhet er forutsetninger for å oppnå endringer. Khalid Mahmoud og andre muslimske politikere har nå tatt til orde for en åpen debatt om dette. Det er en positiv utvikling.

En viktig årsak til mangelen på offentlig debatt om homofili i muslimske trossamfunn, er fraværet av åpent homofile muslimer. Forutsetningene for å fjerne diskriminering av homofile muslimer er slik sett annerledes enn tilfellet er for kristne homofile. Dialog og åpenhet må etableres. Jeg vil at en åpen, direkte og tydelig dialog med muslimske ledere også skal handle om lovgrunnlag og kultur, og jeg inviterer gjerne til et møte rundt mitt bord.

Jeg vil minne om at vi i den såkalte homomeldingen (2001) spesielt pekte på behovet for oppmerksomhet på homofile i minoritetsgrupper, ikke minst på den fordømmelse av homofilt samliv som finnes i islamske kulturer. Regjeringen vurderer ulike måter for å gi religiøse ledere som kommer til landet innsikt i norsk lov og norske verdier.

Det er gjort noe forskning omkring homofile innvandrere. Jeg vil ta initiativ til ytterligere dokumentasjon og kunnskap, nettopp for å være offensiv.

Jeg vil også oppfordre de homofiles organisasjoner til å trekke muslimske parter med i sitt arbeid, også tatt i betraktning at f.eks. LLH har fått en betydelig økning i tilskuddet fra mitt departement. Skolene og lærerne, som ledere og forbilder for ungdommen, bør også ta tak i denne utfordringen - for å støtte unge muslimer.