Historisk arkiv

Innlegg under seminar om barn TV-vaner og TV-vett

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I regi av Canal Digital og organisasjonen "Barnevakten"

– i regi av Canal Digital og organisasjonen ”BarneVakten” - Barnekunstmuseet 27. november

Innlegg under seminar om barn TV-vaner og TV-vett

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

Sjekkes mot fremførelse

Først vil jeg takke for at jeg ble invitert til å delta på lanseringen av TV-vettreglene som er et samarbeid mellom ”BarneVakten” og Canal Digital.

Det er et mål for Regjeringen å sikre alle barn og unge et godt og allsidig medietilbud. Dette er viktig så vel i barne- og ungdomspolitikken som i mediepolitikken. Mediene er først og fremst en viktig kilde til informasjon og har en viktig rolle i meningsdannelsen i samfunnet. Et moderne demokrati er avhengig av en fri mediesektor. Mediene lar oss også ta del i et rikt nasjonalt og internasjonalt kultur- og underholdningstilbud.

Barn og unge er blant de første og ivrigste til å ta nye medietilbud i bruk. Dette gir nye utfordringer til myndigheter, skolen og foreldre. Hva som er god og fornuftig bruk av mediene er et tema som er like gammelt som mediene selv.

Daglig står barn og ungdom overfor valg om hva de ønsker å være med på av fritids- og kulturaktiviteter og hva de ønsker å oppleve gjennom fjernsyn, Internett, mobiltelefon, elektroniske spill, kinofilm og DVDér.

Kultur og fritidsaktiviteter for barn bør være en miks av:

  • aktivitet
  • kreativitet
  • glede
  • delaktighet og
  • opplevelse

Det er etter min mening viktig at barn og ungdom får anledning til å velge og til å prøve ut et bredt felt av aktiviteter og opplevelser, for å utvikle seg i et samfunn som er sammensatt, flerkulturelt, globalisert og forandrer seg oftere og raskere enn før. Og det er viktig å balansere tiden barn og ungdom bruker til skjermaktiviteter og den tiden de bruker til andre aktiviteter.

Mangfoldet i medietilbudet setter store krav til å gjøre riktige valg og til å være kritisk til det som tilbys. Skjermen må ikke bli en tidstyv, men en kilde til gode opplevelser, sunn sosialisering og positiv læring.

FNs konvensjon om barnets rettigheter tar for seg forhold som berører barn og media:

  • Artikkel 13 omhandler barns rett til ytringsfrihet.
  • Artikkel 17 omhandler den viktige oppgaven massemedia har for å sikre barn tilgang til informasjon, som særlig tar sikre på å fremme barnets sosiale, åndelige og moralske velvære og fysisk og mentale helse. For å oppnå dette fremhever artikkelen blant annet betydningen av å utvikle passende retningslinjer til vern av barnet mot informasjon og stoff som er skadelig for hans eller hennes velbefinnende.

Oppfølging av FNs barnekonvensjon står sentralt i det mediepolitiske arbeidet overfor barn og ungdom i Norge. I dette arbeidet har også mediene en stor del av ansvaret og fortsatt en jobb å gjøre.

Barn og ungdoms behov og interesser i forhold til mediene ivaretas både gjennom norsk lovgivning og internasjonalt samarbeid på medieområdet. Medienes internasjonale nedslagsfelt gjør det til en særlig viktig oppgave å benytte det internasjonale samarbeidet på medieområdet blant annet til å sikre at barn og unges interesser blir best mulig ivaretatt.

På kringkastingssektoren har allmennkringkasterne et særlig ansvar. Gjennom de krav som er stilt til allmennkringkasterne skal barn være en prioritert målgruppe både i fjernsyn og i radio. Med et stadig økende internasjonalt fjernsynstilbud er det viktig at allmennkringkasterne formidler et bredt tilbud av programmer som er produsert eller tilrettelagt for barn i Norge. Samtidig bør også norske kommersielle fjernsynsstasjoner produsere og tilrettelegge gode programtilbud for barn og ungdom. Tilsvarende er det viktig at kabel- og parabolselskapene tar sitt ansvar ved formidling av stasjoner og programmer.

TV-tilbudet er innholdsmessig utvidet ikke bare i tid og antall TV-selskaper. I dag har TV-stasjonene gjort innholdet tilgjengelig på Internett og gjennom mobiltelefon. I tillegg gis det tilbud om spill og mange typer interaktivitet. Også i forhold til de nye tjenestene er det viktig å ta hensyn til barn og unges rettigheter, ønsker og behov.

For at barn og unge skal kunne ta del i samfunnsdebatten er det av betydning at stoffet lages og tilrettelegges slik at barn og unge kan holde seg orientert, og at de slipper til i mediene med saker som opptar dem.

Regjeringen har som mål å gi foreldre og barn og unge et bevisst forhold til mediebruk. Samtidig som det er viktig å formidle til bransjeorganisasjonene hvilke rettigheter og behov barn og unge har på medieområdet.

Kunnskap og bevisstgjøring blir viktige nøkkelord i forhold til informasjon til barn, unge og foreldre.

Støtte til tiltak som ”Barnevakten”, igangsetting av SAFT-prosjektet og Tiltaksplan: Barn, unge og Internett og fokusering på media som tema i foreldreviledningsprogrammet er eksempler på slikt arbeid.

At ”Barnevakten” som frivillig organisasjon og Canal Digital som formidler nå går sammen om å lansere TV-vettregler og har gjennomført en kartlegging av barns TV-vaner, er viktige bidrag til å gjøre foreldre sikrere i rollen som oppdragere, veiledere og grensesettere for barna.

Jeg ser fram til å høre hvordan dere har tenkt å gjennomføre arbeidet med TV-vettreglene.