Historisk arkiv

Kronikk i VG 16. november 2005 om åpne og inkluderende barne- og ungdomsorganisasjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

Barne- og ungdomsorganisasjonenemå lykkes i å inkludere alle!

I nyhetene ser vi opptøyer blant ungdom med innvandrerbakgrunn i Frankrike. For Norge, som en integrert del av Europa, er situasjonen i Frankrike en viktig påminnelse om at denne virkeligheten kan ligge oss nærmere enn det vi liker å tenke på. Barne- og ungdomsorganisasjonene spiller en viktig rolle som en del av integrasjonspolitikken. Regjeringen ønsker et åpent og inkluderende samfunn der de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene er en av bærebjelkene.

Barne- og ungdomsorganisasjonene nevnes spesielt i Soria Moria-erklæringen. Regjeringen signaliserer med dette at den ser disse organisasjonene som særskilt viktige, både som kulturformidlere og som skoler i demokrati.

Barne- og ungdomsorganisasjonene kan spille en meget viktig rolle som holdningsskapere i arbeidet med å fremme toleranse, inkludering og åpenhet mot ungdom som på en eller annen måte oppfattes som ”annerledes”. Dette kan være ungdom med innvandrerbakgrunn, homofile eller lesbiske, funksjonshemmede eller barn og unge som av en eller annen grunn ikke finner seg til rette i samfunnet. Her har organisasjonene en stor utfordring! Hvis organisasjonene ikke aktivt går ut og inviterer ulike grupper av barn og unge til å bli med, så risikerer de å gjøre seg selv ekskluderende – noe som er stikk i strid med deres egne intensjoner.

Hvor mange unge med en annen kulturell bakgrunn er aktivt med i skolemusikken, speideren eller i det lokale bygdeungdomslaget? Jeg ønsker ikke å henge ut noen spesiell organisasjon, for forsking viser at utfordringen er generell: Barn og unge med innvandrerbakgrunn deltar i langt mindre grad enn etnisk norsk ungdom i tradisjonelle barne- og ungdomsorganisasjoner. En del engasjerer seg i minoritetsorganisasjoner, noen driver med idrett. Men få er med i andre frivillige organisasjoner. Her har organisasjonene et stort potensial for medlemsvekst!

Forskningsstiftelsen FAFO presenterte i sommer en rapport som heter ”Ungdom, fritid og deltakelse i det flerkulturelle Oslo”. Undersøkelsen viste at 9 av 10 ungdommer med innvandrerbakgrunn i Oslo har lyst til å være med på organiserte aktiviteter som de i dag ikke er med på. Undersøkelsen viser også at det blant ungdom med ikke-vestlig kulturbakgrunn var en dobbelt så høy andel som svarte at de ikke var med i organisasjonene fordi ”ingen har spurt meg” enn blant etnisk norsk ungdom.

Holdninger er også en barriere for at unge med funksjonshemminger kan delta på lik linje med andre i organisasjonslivet. Ofte er det usikkerhet hos funksjonsfriske på grunn av mangel på kunnskap som gjør at funksjonshemmet ungdom ikke blir invitert med på ulike aktiviteter.

I rettferdighetens navn skal det nevnes at dette er problemstillinger som organisasjonene nå selv har grepet tak i. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU), som er paraplyorganisasjonen for mer enn 70 organisasjoner i Norge, er i ferd med å gjennomføre et prosjekt ved navn ”Åpen og inkluderende”. Her inviteres alle medlemsorganisasjonene til å bli med. Dette er et viktig og prisverdig initiativ.

Men dette prosjektet tar i første rekke opp problemstillinger knyttet til manglende deltakelse av unge med minoritetsbakgrunn. Selv om dette i seg selv er viktig, inviterer jeg alle barne- og ungdomsorganisasjonene til å tenke bredere når åpenhet og inkludering settes på dagsorden. Hva med ungdom som sitter i rullestol eller som har andre handikap som krever at spesielle hensyn må tas for at de skal kunne delta på linje med andre unge i organisasjonslivet? Eller hva med barn og unge som opplever å bli mobbet i fritidsmiljøet sitt på grunn av at de ses på som ”annerledes” i en eller annen forstand?

Jeg gleder meg til å samarbeide med barns og ungdoms egne organisasjoner i tiden som kommer for å belyse disse temaene sterkere. Regjeringen skal gjøre sitt for å gi organisasjonene best mulige rammevilkår. Et offentlig utvalg ble nylig nedsatt som skal vurdere den statlige støttepolitikken til barne- og ungdomsorganisasjonene, og skal levere sin sluttrapport i juni neste år. La oss sammen arbeide for inkluderende barne- og ungdomsorganisasjoner som bærebjelker i vårt samfunn.