Historisk arkiv

Likestilling er verd å kjempe for!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Kronikk på trykk i Klassekampen, onsdag 08.03.06

Likestilling er verd å kjempe for!

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

På kvinnedagen 8. mars kan vi både ønske hverandre til lykke og oppmuntre til fortsatt kamp. Mye er oppnådd gjennom mange års kvinnekamp, men fremdeles er det langt igjen til vi har full likestilling. Jeg ønsker at vi nå også ønsker menn velkommen "om bord", for målet om full likestilling vil vi ikke kunne nå hvis ikke menn ser verdien av et likestilt samfunn.

Min feministiske visjon handler om like rettigheter og like muligheter for kvinner og menn, jenter og gutter. Likestilling innebærer lik rett til innflytelse, deling av ansvar og byrder, anerkjennelse og belønning av innsats. Like muligheter handler om mer enn formelt like rettigheter. Noen ganger kan det være nødvendig å forskjellsbehandle kjønn eller oppstille minimumskrav for å skape reell likestilling. Arbeiderpartiet har vedtatt 50 prosent kjønnskvotering til alle partiets organer og posisjoner. Vedtaket er fulgt opp med den mest likestilte regjeringen i Norge noensinne. Statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere sett under ett viser en 50-50 fordeling.

Både gutter og jenter, kvinner og menn skal stå fritt til å gjøre sine utdannings- og yrkesvalg uavhengig av kjønn. De skal ikke kanaliseres inn i stereotype livsløp og roller pga omgivelsenes forventninger om hva som ”passer seg” eller pga innsnevrende oppfatninger om maskulint og feminint. Maktposisjoner oppfattes ofte som maskulint. Loven om kjønnsbalanse i styrer i næringslivet er et viktig virkemiddel for å omfordele makt mellom kvinner og menn.

De siste årene har vi sett en positiv tendens til at fedre ønsker bedre balanse mellom arbeid og familieliv; de vil bruke mer tid på barna sine. Jeg ser likedeling av fødselspermisjonen som et ideal. Normen bør være et mest mulig likestilt foreldreskap både når foreldrene bor sammen og etter skilsmisse og samlivsbrudd – der begge foreldrene er skikket. Vi har en handlingsplan for likestilling i barnehagene fordi vi ønsker å øke andelen menn på en sentral omsorgsarena. Dette vil også kunne bidra til mer fleksibilitet i kjønnsrollesosialiseringen av barna våre.

Reell likestilling er også et spørsmål om verdsetting av ulike prioriteringer. Jeg mener omsorg for mennesker skal verdsettes like høyt som ansvar for tekniske og økonomiske verdier. Regjeringen vil derfor opprette en Likelønnskommisjon som vil få en viktig funksjon i nettopp verdsettingsdebatten.

En hjertesak for meg er likestilling av heterofilt og homofilt samliv gjennom en felles ekteskapslov. Vi må få bukt med ”heteronormativiteten”, som innebærer at lover og regelverk tar utgangspunkt i en uuttalt forventning om at familien består av mor, far og barn. Virkeligheten er mye mer mangfoldig!

Frihet fra kjønnsbasert vold og seksuell utnytting er en grunnleggende menneskerett. Denne regjeringen trapper ytterligere opp arbeidet mot voldtekt og annen seksualisert vold, og mot handel med kvinner og barn for seksuell utnyttelse.

Det er en strukturell skjevhet og ubalanse i fordelingen av makt og innflytelse mellom kjønnene, som har dype røtter i hele den vestlige verdens historie og kultur. Til tross for en positiv utvikling og aktive tiltak de siste 20-30 årene, er det fortsatt nødvendig å ha et sterkt fokus på likestilling mellom kvinner og menn. Et økende etnisk og religiøst mangfold i befolkningen, og oppmerksomhet og aksept for ulik seksuell orientering og ulik funksjonsevne, må gjenspeiles i arbeidet for kjønnslikestilling. Det er også nødvendig å ta grep for å sikre involvering og mobilisering av menn og unge gutter; likestilling angår både kvinner og menn.