Historisk arkiv

Overrekkelse av "Gullriset"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av statssekretær Krishna Chudasama

Statssekretær Krishna Chudasama, Barne- og likestillingsdepartementet

Utdeling av Gullriset

Arr. Norske Kvinners Sanitetsforening

Oslo, 22. februar 2006

Kjære alle sammen, kjære pris-utdeler, og kjære prisvinner!

Det er fantastisk å få dele ut en pris som til de grader er i tråd med mitt departements hovedarbeidsområder.

Norske Kvinners Sanitetsforening har da også en historie å være stolt av – når det gjelder medvirkning i å bygge velferds-Norge. Hvem kjenner ikke de fargerike bjørkeløvrisene hver vår!

Det er en fantastisk innsats dere gjør.

Det er 3dje gang Gullrisprisen deles ut; det begynner å bli en fin tradisjon. Tidligere vinnere er ukebladet KK som har egen barnepleier for de tilsatte og produksjonsbedriften Ullkorga, der ansatte selv bestemmer arbeidstida…..

I juryen er det høy kompetanse og består av:

Generalsekretær i NKS Lillian Vilnes,

daglig leder i Manns-senteret Reform Per Kristian Dotterud

Årets forretningskvinne 2005 og Administrerende direktør i Tusenfryd AS Linda Bernander Silseth.

I år fikk juryen inn 8 forslag, kanskje ikke så mange, men svært gode forslag.

Og en verdig vinner er kåret! Jeg er meget imponert over hva prisvinneren har skapt og fått til – for å balansere folks arbeids- og familieliv! Jeg skal komme tilbake til det – straks.

I Barne- og likestillingsdepartementet har vi ansvar for nesten alle familie- og samlivspolitiske lovverk, tiltak og økonomiske overføringer. Bare for å nevne noe: Lov om barn og foreldre, foreldrepermisjonsordningene herunder fedrekvoten, barnetrygden, kontantstøtten, ekteskaps- og partnerskapslovgivningen osv.

Våre velferds- og familievennlige ordninger må sees i tett sammenheng med den øvrige arbeidslivslovgivningen, særlig Arbeidsmiljøloven og Folketrygden utover foreldrepenge-ordningen. Vi arbeider tett på arbeidslivet og arbeidslivets organisasjoner for å skape enda bedre muligheter for at folk flest skal kunne finne sine tilpasninger og ha både et rikt familieliv og karriereliv. Vi er svært stolte av at Norge er et av de landene som har verdens høyeste andel kvinner i arbeidslivet. Ikke minst ca. 90 % av unge fedre tar ut fedrekvoten, og som nå blir utvidet til 6 uker. Rød grønn regjeringen har en målsetting om å utvide fedrekvoten til 10 uker.

Norge ligger som nr. 4 i Europa med et fødselsrate-snitt på 1,84 barn pr. kvinne, og slik blir det flere barn av med familievennlig politikk.

Og dette altså samtidig med meget høy sysselsetting blant både kvinner og menn! Regjeringen vil vurdere tiltak for å påvirke arbeidslivet i enda større grad til å bli familievennlig. Det er flott at mange gode krefter står sammen om slike mål. Norske Kvinners Sanitetsforening må få æren til inspirere og synliggjøre familievennlige bedrifter med prisutdeling hvert år.

Vi har selvfølgelig også den brede likestillingspolitikken; mellom menn og kvinner, i forhold til seksuell legning og der etnisitet krysser kjønnsperspektivet. Lov om likestilling mellom kjønnene er særs viktig for å legge til rette for like muligheter og rettigheter for menn og kvinner i vårt samfunn – på alle livets områder!

Det viser seg at når et land tar i bruk all god kompetanse, alle hender og hoder – uansett kjønn, så lønner dette seg, både sosialt og ikke minst økonomisk!

Dette har også prisvinneren forstått; og i tillegg: Skal man konkurrere om den beste arbeidskraften i vårt kunnskapssamfunn, må man simpelthen legge til rette for familie – og arbeidslivsbalanse!

Juryen har i år, ut i fra syv sentrale kriterier kåret en vinner: De kriteriene er:

Det skal være generell styring med hensyn til familievennlighet

Det skal være spesifikke tiltak rettet mot familier med barn

At de gode planene skal bli iverksatt

De ansattes egen opplevelse av arbeidsplassens familievennlighet

Bedriftens økonomiske bærekraft/lønnsomhet/økonomistyring

Kjønnsbalanse i ledelse og styre

Sykefravær

Juryen har lagt vekt på at årets Gullrisvinner har: 8 ukers ekstra fødselspermisjon med lønn, dvs. personalgoder tilpasset den fase av livet man er inne i, er svært fleksibel med hensyn til arbeidstid, permisjoner og ferier.

Ikke minst: De har fått til at like mange menn som kvinner benytter seg av tiltakene!

En virkelig familievennlig og likestilt bedrift!

Det er en glede for meg – på vegne av Norske Kvinners Sanitetsforening – å overrekke årets Gullris og vinneren er: Finansforbundet!

Gratulerer! Og måtte dere tjene som eksempel for hele det norske arbeidslivet!

Lykke til videre i tilretteleggingsarbeidet og

takk for meg