Historisk arkiv

Presentasjon av Voldtektsutvalget, 1.september 2006

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Presentasjon av Voldtektsutvalget, 1. september 2006, Auditoriet

SJEKKES MOT FREMFØRELSE!

Statsråd Karita Bekkemellem,
Barne- og familiedepartementet

Jeg er veldig glad for at vi i dag kan presentere et Voldtektsutvalg som skal gi oss viktige anbefalinger og bidrag i kampen mot voldtekt og bedre situasjonen for ofre for voldtekt og annen seksualisert vold.

Sjeldent har det spunnet seg så mange myter og vrangforestillinger rundt et tema som når det snakkes om voldtekt. Ett av dem er: Voldtekt er kvinnens egen skyld.

Kvinnen får skylden fordi voldtektsmannen mener at hun utfordret ham, lokket ham, gikk i feile klær, hadde drukket, ikke kjempet "nok" imot osv.

Jeg kunne ha fortsatt denne listen med myter, usannheter og påstander som bunner i det triste faktum at vi fremdeles møter holdninger på grunn av kvinnefiendtlighet og mangel på likestilling.

Voldtekt er en kriminell og straffbar voldshandling. La meg slå fast en gang for alle: Det er en myte at kvinner egentlig mener ja når de sier nei!

Det er også en myte at det kun er unge kvinner som blir voldtatt. Voldtektsofre finnes i alle aldre – fra barn til eldre kvinner – og det finnes også menn og gutter som blir voldtatt. Statistikken viser også at i de fleste voldtekter er gjerningsmannen kjent. Det er både ektemenn, kjærester, naboer eller slektninger som voldtar, og urovekkende nok ungdom voldtar unge venninner!

Jeg er opptatt av at vi skal komme til bunns i de forvridde holdninger som finnes til seksualitet og til hvorfor unge gutter kan foreta slike maktovergrep som voldtekt er. Voldtekt har lite med sex å gjøre, det er uttrykk for seksualisert vold og trang til makt og dominans.

Jeg vil slå fast en gang for alle: kvinner skal fritt og uten frykt kunne bevege seg hvor de vil og når de vil – på lik linje med menn. Barn og unge uansett kjønn skal ikke utsettes for seksualisert vold eller voldtekt.

I mange år har kvinner demonstrert for ”Å ta natta tilbake!” Derfor er det en gledens dag for alle at vi nå har fått et Voldtektsutvalg. Jeg ser frem til resultatene!

Lykke til