Historisk arkiv

Seks grunner til å advare mot FrPs familiepolitikk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Seks grunner til å advare mot FrPs familiepolitikk

Av Karita Bekkemellem,
barne- og likestillingsminister

Jeg ønsker en familiepolitikk som stimulerer mødre til å kombinere morsrollen med lønnet arbeid, som gir menn insentiv til å utvide sin omsorgsrolle og gir barn gode oppvekstvilkår. Hva ønsker Siv Jensen egentlig for norske kvinner?

FrP vil fjerne fødselspenger, kontantstøtte og barnehagestøtte og heller gi utvidet barnetrygd til alle med barn under skolealder. FrPs familiepolitikk er så naiv at den vil sette oss minst 40 år tilbake; rasere arbeidsmarkedet, senke fødselsraten, være katastrofal for norske kvinner og menn og true velferdsstaten.

FrPs politikk vil i praksis redusere valgfriheten, særlig for kvinner. Vi ønsker reell valgfrihet. Det er også et annet viktig skille mellom oss og FrP: Når individuell valgfrihet strider med viktige samfunnsinteresser, mener vi at valgfriheten må vike.

Tilbakeskritt for likestilling
Det store flertall moderne kvinner og menn i Norge vil være yrkesaktive, vil få barn, vil dele omsorgen for barna og vil ha barnehageplass. Regjeringen vil legge til rette for at både mødre og fedre kan kombinere yrkesliv og omsorg. FrPs forslag rammer både kvinner og menn, særlig kvinner som vil delta i yrkeslivet. Foreldre, i praksis kvinner, vil i større grad måtte velge mellom å få barn og å være yrkesaktive. Da vil kvinner bli mer avhengig av mannens økonomi, og enda flere kvinner vil ende som minstepensjonister.

Velferdsstaten raseres
Velferdsstaten hviler på høy yrkesaktivitet i befolkningen. Fremtidens utfordring er å sikre tilstrekkelig deltakelse i arbeidslivet, og samtidig legge til rette for høye nok fødselstall og sikre alle barn gode oppvekstvilkår. Disse utfordringene gjelder ikke minst økt sysselsetting blant kvinner. I Norge er antall yrkesaktive kvinner doblet siden 1972. Vi snakker om 500 000 kvinner og deres bidrag til norsk økonomi og velferd, mange av dem i omsorgsyrker. Hva vil FrP gjøre med omsorgstjenester uten ansatte?

Kvinner og karriere
FrP har fortsatt ikke har fått med seg hva yrkesliv og karrieremuligheter på linje med menn betyr for kvinners livskvalitet. Svært mange kvinner ønsker en karriere, og de vil delta i det fellesskapet et yrkesliv gir. FrPs politikk vil føre til at familier velger å være hjemme med barn – fordi det lønner seg økonomisk. Det valget vil i all hovedsak gjelde kvinner.

Vi er også i ferd med å rette opp mangelen på kvinner i styre- og lederposisjoner i norsk næringsliv. FrP vil reversere denne utviklingen. Er partiet likegyldig til kompetanse og konkurranseevne i næringslivet?

Fødselsraten vil falle
Norge ligger på europatoppen i yrkesaktivitet blant kvinner, og fødselstallene er blant Europas høyeste. Høy yrkesaktivitet blant kvinner i fruktbar alder krever gode omsorgstilbud, deling av omsorgsansvaret mellom mor og far og et arbeidsliv tilpasset yrkesaktive foreldre. Vi vet fra andre land at hvis ikke forholdene legges til rette, må kvinner velge mellom barn og karriere. Europa vil lære av Norge, FrP velger å gamble med velferdsstaten.

Mindre delt omsorg
Dagens fedre tar stadig større del i omsorg for barna. Fedre bruker fedrekvoten, og stadig flere tar ut mer av den lønnede permisjonen. FrP vil tilbake til en modell med hjemmeværende mor og far som forsørger. Det vil føre til at barn får mindre kontakt med far som rollemodell og omsorgsperson.

Underminerer barnehagetilbudet
FrP må ha allerede ha glemt sin egen rolle i barnehageforliket; nok barnehager av god kvalitet til en rimelig pris. Med FrPs nye politikk vil barnehagetilbudet bli redusert, kvalitativt dårligere og for dyrt for mange. Det blir et dramatisk tilbakeslag for barns oppvekstvilkår. Særlig vil dette ramme de som trenger tilbudet mest.

Det gjenstår selvfølgelig også utfordringer i dagens familie- og likestillingspolitikk. Grupper som faller utenfor dagens ordninger må ivaretas bedre. Men dette må løses uten å ”kaste barnet ut med badevannet”, slik FrP legger opp til.

Et parti som kaller seg et ansvarlig regjeringsalternativ, må kunne ha flere tanker i hodet samtidig i utforming av sin politikk. De fleste – særlig kvinner – vil merke seg de kvinnefiendtlige elementene i FrPs politikk.