Historisk arkiv

Ved åpningen av miljøtorget i den svanemerkede butikken Coop Mega på Skøyen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Ved åpningen av miljøtorget i den svanemerkede butikken Coop Mega på Skøyen

- lanseringen av pilotprosjektet GOD START i barnehagen, 22. mars 2006, Statsråd Karita Bekkemellem

Jeg takker for invitasjonen til å åpne det første miljøtorget i en dagligvareforretning, som COOP i samarbeid med Stiftelsen Miljømerking har utviklet, til bruk i svanemerkede butikker.

Spesielt vil jeg også takke alle dere barna fra Skøyen Terrasse barnehage for den fine sangen!

For meg som er både barneminister og forbrukerminister er det inspirerende å høre at dere er så fulle av engasjement for de samme sakene som jeg også er opptatt av. Det er viktig å ta vare på miljøet og på helsa vår, og når alle gjør litt, blir det så mye til sammen at det virkelig gjør en forskjell.

Alle, både store og små, må hjelpe hverandre til å ta vare på jorda og ta vare på hverandre. Dere kan hjelpe til ved å lete etter miljømerker på produktene, og minne de voksne om at det er produkter med slike merker vi vil ha. Hvis dere også hjelper de voksne med å spørre etter enda flere miljømerkede varer i butikkene, slik at hver butikk får flere og flere varer med svanen og blomsten og Ø-merket, så er dere med på å gjøre en veldig viktig jobb.

Etterpå vil jeg gjerne at dere blir med meg en tur rundt i butikken for å lete etter miljømerkene. Vet dere hvordan de ser ut?

Vil dere hjelpe meg å finne varer med miljømerke på?

Rådene fra Miljømerking til småbarnsforeldre omfatter alle de tre offisielle miljømerkene i Norge: Svanen, Blomsten og Ø-merket for økologisk mat. Svanen og den europeiske Blomsten finnes på en rekke produkter - også for de aller minste.

Miljømerkene gjør at det blir enklere for oss som forbrukere å gjøre gode valg i hverdagen. Når vi går inn i en svanemerket butikk, vet vi at utvalget av miljømerkede varer er ekstra stort. I tillegg er driften av butikken miljøvennlig. Her kan vi gjøre som Ole Brum, og si ja takk til begge deler. Vi kan velge gode varer som vi trenger og har lyst på, samtidig som vi vet at de er bra for helsa og for miljøet. Vi slipper å måtte hefte oss med å lese tildels vanskelige innholdsfortegnelser for å forsøke å sikre oss mot uønskede stoffer, rett og slett fordi noen har vært der før oss og sjekket varene så grundig at vi kan være trygge på at når varene har miljømerke, så er dette de aller beste varene vi kan få – både for helse og miljø. Da blir det lett å velge rett!

Foreldre vil gjerne gi barna sine det aller beste, og mange foreldre blir derfor ekstra oppmerksomme på hvilke produkter de kjøper til barna. Vi vet at mange ønsker å bruke miljømerkede produkter, men i en travel hverdag er det ikke alltid like lett å finne frem til slike produkter i jungelen av tilbud og vareutvalg. De færreste har kapasitet til å gå ekstra omveier for å få tak i helse- og miljøvennlige produkter, selv om de gjerne ville.

Derfor er det spesielt gledelig at COOP nå, i samarbeid med Stiftelsen Miljømerking, har fått utviklet et slikt miljøtorg som vi ser her i dag i Coop Mega. Miljøtorget skal gjøre det lettere for oss å velge miljøvennlig, ved å vise oss hele bredden av miljømerkede dagligvarer. Her kan vi hente informasjon og inspirasjon til i stadig større grad å velge riktig, både for liten og stor, og for vårt alles miljø.

Barn tilbringer mye av tiden sin i barnehagen. Barnekroppen vet vi er enda mer sensitiv for helse- og miljøskadelige stoffer enn de voksnes kropper. Derfor er det ekstra viktig at det barna får i seg både av mat og pleieprodukter i barnehagen er sunt for dem. Dere som er ansatte i barnehagene har et ansvar for, og mulighet til å bidra til gode og riktige valg når det gjelder innkjøp. Opplæring av barna til å bli bevisste forbrukere og gode forvaltere av naturen er en del av det pedagogiske ansvaret. Her kommer ”GOD START i barnehagen” inn som et forbilledlig prosjekt.

Slik jeg ser det vil svanemerkede butikker, og utvikling av flere miljøtorg være et klart konkurransefortrinn i tida framover. Dette er et arbeid dere kan være stolte av, og som er helt i tråd med det regjeringen står for. Jeg utfordrer med dette resten av handelsnæringen til å følge etter. For det er helt klart at ”Svanemerkede butikker er fremtidens butikker”.

Til slutt vil jeg gjerne få overrekke en kurv full av miljømerkede varer til dere i Skøyen Terrasse barnehage.