Historisk arkiv

Åpning av Norges Idrettsforbund og Olympiske komité og Tusenårsmålkampanjens stand på Norway Cup

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Hiv-epidemien rammer barn sterkt. På verdensbasis lever i dag 15 millioner barn som har mistet en eller begge foreldrene sine. Ofte innebærer dette at barna må slutte på skolen fordi de må skaffe familien inntekter.

Ekebergsletta, 30. juli 2007

Barn er barn over hele verden. Mange barn har det flott.  De vokser opp med voksne som er glade i dem og passer på dem, de kan spise seg mette, de går på skolen og de får love til å være barn inntil de er klare til å tre inn i de voksnes rekker. Men vi vet at ikke alle barn har det slik. Altfor mange barn lever i fattigdom, uten voksne som passer på dem og de får ikke lov til å gå på skolen. Vi har et felles ansvar for å hjelpe disse barna.

Hiv-epidemien rammer barn sterkt. På verdensbasis lever i dag 15 millioner barn som har mistet en eller begge foreldrene sine. Ofte innebærer dette at barna må slutte på skolen fordi de må skaffe familien inntekter. Men barn og unge rammes også direkte. I afrikanske land sør for Sahara øker hiv epidemien mest blant unge jenter. Dette må vi ta på alvor. Unge jenter må lære seg hvordan de best kan beskytte seg. Unge gutter må lære seg det samme.

Da er det ikke nok med kunnskap om selve viruset og hvordan det smitter. En må også ha kunnskap om hvordan man unngår de situasjonene som kan føre til smitte. Ungdom må lære seg å si nei og vi må jobbe for et samfunn der unge gutter og jenter respekterer hverandre, der ingen føler seg tvunget til å ha sex før man er klar, og der man klarer å beskytte seg når man er klar. 

Hiv/aids handler om et virus. Men det handler også om fattigdom, om seksualitet og om likestilling. Vi må aldri glemme det. Å utrydde fattigdom forebygger hiv/aids fordi det gir mennesker som i dag ikke har nei som et reelt valg muligheten til å velge annerledes. Et likestilt samfunn respekterer en jentes nei og løfter frem unge menn som ikke trenger å presse seg på en kvinne for å føle seg som en mann.

Så blir jeg optimist av å være her. Det er fantastisk å se at idrettsungdom tar hiv epidemien på alvor. Jeg blir optimistisk av å se hvordan man gjennom lek og sport lærer hverandre måter å overleve på.

Denne markeringen er en del av FNs tusenårsmarkering. Norge har sluttet seg til målet om at fattigdom skal være utryddet innen 2015. Utryddelse av fattigdom et ett av FNs tusenårsmål. Bekjempelsen av hiv/aids som vi fokuserer på her, er ett av de andre. 

Idrettsforbundet, og Fotballforbundet har i over 20 år jobbet med idrett i utviklingssamarbeid. Det er en tradisjon vi ser igjen her på Ekebergsletta. Ideen om KICKING AIDS OUT kom fra Zambia. Her på Norway Cup ble nettverket dannet. Nettverket viser med tydelighet breddeidrettens respons til enorme utfordringene aids epidemien representerer. Jeg har forstått at dette har vært et nettverk som har vakt internasjonal anerkjennelse.

Det er fint å se at Norske idrettslag engasjerer seg. I år er Teie IL, Funnefoss/Vormsund IL, Elverum FK, Sandefjord BK og Vadmyra IL tatt på seg ambassadørlag ansvaret. 

Det er lov å bry seg. Jeg synes installasjonen ”Vi lover å bry oss ” som jeg håper dere tar dere tid til å se nærmere på her på Ekebergsletta viser dette. Den har stått i hos oss i barne og likestillingsdepartementet og jeg synes det er flott å se at den ikke stues bort, men vises frem her på Ekebergsletta. Her har nærmere 10 000 fra hele Norge skrevet ned et løfte som de mener kan hjelpe til å bekjempe fattigdom. Mange av dem under Norway Cup i fjor. Et lite løfte, men når vi ser de samlet så er det egentlig ganske stort. Jeg er stolt av norske barns som tør å bry seg.

Jeg er her sammen med min kollega fra Åland, Brit Lundberg. Jeg er stolt over å vise frem den gleden, men ikke minst det engasjementet og den solidariteten Norway Cup representerer.

Med dette erklærer jeg tusenårsmålskampanjen og idrettsforbundets stand for åpnet.