Historisk arkiv

Åpning av Senter mot Incest og seksuelle overgrep (SMISO) Møre og Romsdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Seksuelle overgrep kan ramme alle – barn, unge, voksne, jenter og gutter, kvinner og menn, homofile og heterofile. Det er like vondt for alle som utsettes for disse uhyrlige overgrepene. Men særlig vondt er det å høre om overgrep mot barn, sa statsråd Bekkemellem under åpningen av det nye senteret mot incest og overgrep i Molde.

Sjekkes mot fremførelse

Kjære alle sammen!

Tusen takk for at jeg får være med dere her i dag. Dette er en stor ære og glede for meg. Særlig spesielt er det for meg å stå her, siden jeg foresto den offisielle åpningen av dette senteret for fem år siden.



Daglig leder Jorid Kamsvåg og statsråd Bekkemellem etter åpningen i Molde. Foto: Yngve Kveine

Seksuelle overgrep kan ramme alle – barn, unge, voksne, jenter og gutter, kvinner og menn, homofile og heterofile. Det er like vondt for alle som utsettes for disse uhyrlige overgrepene. Men særlig vondt er det å høre om overgrep mot barn. Seksuelle overgrep er noe av det mest alvorlige et barn kan bli utsatt for. Barn som er utsatt for seksuelle overgrep må få all den hjelp og støtte vi kan gi dem.

Incestsentrene er et viktig supplement til det offentlige hjelpetilbudet til ofre for incest og seksuelle overgrep og deres pårørende. Vi må fortsatt arbeide for at sentrene skal bli så gode som mulig. Tilbudet må finnes, det må være faglig godt og tilgjengelig.

Vi trenger en god dialog om incestsentrenes behov og virksomhet, og vi trenger åpenhet og diskusjon om problematikken dere arbeider med. Dette bør alle være opptatt av – berørte, fagfolk og politikere. Vi bør alle være opptatt av å finne gode organisasjonsmessige løsninger, samarbeidsmodeller og muligheter for faglig utvikling.

Incest og seksuelle overgrep er vanskelige og til dels tabubelagte tema. Ingen vet dette bedre enn dere. Vi må hele tiden si til oss selv: ”incest skal tales i hjel, ikke ties i hjel”. Vi må holde fokuset oppe. Vi må være modige – våge å gå nær, og løfte fram, disse vanskelige temaene.

I desember i fjor var jeg i Stortinget og snakket om seksuelle overgrep. Vi hadde en til dels intens debatt om dette vanskelige temaet, og det kom gode og viktige innspill i debatten. Selv om dette er et krevende og tabubelagt tema, så finnes det engasjement – også på Stortinget. Jeg vil hevde at det blant landets politikere er stor enighet om at dette er et problem vi må ta på alvor. Det finnes en felles vilje. Og det er viktig. Vi trenger politisk energi rundt dette temaet. Vi trenger åpenhet og diskusjon.

Lokalt engasjement og lokal kunnskap er uvurderlig. Det er dere et godt eksempel på. Samtidig er det viktig at staten tar ansvar og gir sentrene gode og forutsigbare økonomiske forhold.

Sentrene er i all hovedsak offentlig finansiert, og det tror jeg er veldig viktig. Som dere vet, er finansieringsordningen for incestsentrene nå den samme som for krisesentrene. Fra og med 2006 bidrar kommunene med 20 prosent av driftsbudsjettet, og staten bidrar med resten. Etter vår mening har dette gitt sentrene bedre og mer forutsigbar økonomi. Jeg håper og tror dere er enig i det!

Det fremgår av Soria Moria-erklæringen at regjeringen vil styrke tilbudet til incestofre. Som en oppfølging av dette åpnet vi som dere vet i august i fjor en landsdekkende og døgnåpen hjelpetelefon for personer som er utsatt for incest eller andre seksuelle overgrep. Telefontjenesten er åpen for barn, unge og voksne av begge kjønn.

Arbeidet med å etablere regionale ressurssentre som skal arbeide med vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging, har fortsatt. Formålet er å bidra til bedre og mer helhetlige tjenester gjennom økt kompetanse og bedre samarbeid. Ressurssentrene skal bistå det offentlige og det private hjelpeapparatet med informasjon, veiledning og kompetanseoppbygging. Også sentre mot incest og seksuelle overgrep vil dra nytte av de regionale ressurssentrenes tjenester.
Vi trenger kunnskap og kompetanse. Vi trenger et hjelpeapparat som er tilpasset brukernes behov, og som har god nok kapasitet. I fjor igangsatte vi en større, nasjonal omfangsundersøkelse om seksuelle og fysiske overgrep mot barn og av barn som er vitner til vold i hjemmet. Jeg håper og tror at denne undersøkelsen, når den er ferdig, vil gi oss økt kunnskap om temaet, og et bedre grunnlag for å iverksette målrettete tiltak.

Veien videre

Vi skal evaluere incestsentrene, slik at vi kan få et godt grunnlag for å videreutvikle dette tilbudet. Den landsdekkende telefontjenesten skal også evalueres. Vi vil da få informasjon om hvilke grupper som benytter seg av dette hjelpetilbudet, og grunnlag for å vurdere eventuelle tilpasninger og forbedringer i tjenesten. I tilknytning til evalueringsarbeidet ser vi for oss muligheten til å arrangere en konferanse hvor incest og seksuelle overgrep blir hovedtema. Dette må jeg få komme tilbake til, men jeg tror vi skal få til en spennende og givende konferanse.

Vi må tenke forebygging. Vi må tenke på hvordan vi kan avdekke overgrep. Vi må tenke på hvordan vi på en best mulig måte kan gi hjelp til de som er utsatt for overgrep. Alt dette krever langsiktig innsats og planlegging.

Det er viktig med tilstrekkelige ressurser. Og da tenker jeg ikke bare på penger. Menneskelige ressurser er også viktig. Dere er viktige!

Lokal innsats er avgjørende for incestsentrenes eksistens. Kommunal og regional innsats og støtte, økonomisk og på andre måter, er viktig. Helt klart. Men vi trenger også engasjerte og dedikerte mennesker – slik som dere. Det er dere som starter og driver sentrene.

Incestsentrene er viktige, og vi vil fortsatt arbeide for at disse skal bli så gode som mulig. Sentrene er offentlig finansiert, av både kommune og stat. Samtidig er det viktig at vi politikere ikke glemmer realitetene og menneskene, når vi tar våre beslutninger, når vi utarbeider våre budsjetter og når vi skriver våre brev. Når alt kommer til alt handler dette om mennesker. Det er dere dette handler om. Dere, enten dere jobber i hjelpeapparatet, eller selv har vært utsatt for overgrep.

Vi trenger gode handlinger på dette viktige og tabubelagte området. Mange små og viktige skritt vil bringe oss videre på den riktige veien.

Å bli utsatt for seksuelle overgrep er noe av det verste som kan skje et menneske. Det er fornedrende, ydmykende og ødeleggende for dem som rammes. Kampen mot slike overgrep må aldri stanse. Dere er en svært viktig del av denne kampen!

Avslutning

I dag er en stor dag for dere her i Molde. Dere har flyttet inn i nye, flotte lokaler. Dere har skiftet navn, og ikke minst – dere har utvidet målgruppen deres. Dere står godt rustet til å fortsette den viktige jobben dere gjør – å gi utsatte for incest og seksuelle overgrep et godt og kompetent tilbud om hjelp, støtte og bistand.

Dere, og alle andre incestsentre, gjør en fantastisk og uerstattelig innsats for ofre for seksuelle overgrep og deres pårørende. Jeg er ydmyk og takknemlig for den innsatsen dere yter.

Gratulerer så mye med dagen til dere alle sammen!