Historisk arkiv

Åpningstale for Jafnadr 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Ungdomstida skal være en flott og spennende tid der man skal finne ut av seg selv, hva man skal bli – men ikke minst hvem man er. Vi vet mye om at dette er en utfordrende tid for alle unge.

Inderøy, mandag 16. juli 2007

Kjære alle sammen! Først av alt – tusen takk for at jeg fikk komme til åpningen av årets skeive ungdomsleir. Det er en glede for meg å få være sammen med dere i dag! 

Ungdomstida skal være en flott og spennende tid der man skal finne ut av seg selv, hva man skal bli – men ikke minst hvem man er. Vi vet mye om at dette er en utfordrende tid for alle unge. Men vi vet også mye om at det kan være en spesielt utfordrende tid for ungdom som forelsker seg i en av samme kjønn. Derfor er det så viktig at dere kan møtes her og se at dere er mange, at dere er innbyrdes forskjellige men at deres samtidig har mye felles og kan dele erfaringer med hverandre.

Da jeg var så ung som dere var fortsatt homofili tabubelagt og de fleste av oss kjente få eller ingen homofile eller lesbiske. Det har endret seg dramatisk. Mange av dere er nå åpne i familie og nærmiljø. Det har gjort at andre har sett at dere er våre venner, våre søsken, våre onkler og tanter, kolleger, ja til og med våre fedre og mødre. Og vi er ser at dere ikke forandrer dere om vi får vite at dere er skeive. Vi får bare vite en ting til om dere.
Åpenhet er det beste homopolitiske tiltaket som finnes. Men åpenheten kan også ha sin pris. Mobbing, diskriminering, ja i noen tilfeller også vold. Voldsutøverne og mobberne angriper deres åpenhet. De angriper samtidig det inkluderende samfunnet jeg alltid har sloss for. De må aldri få vinne. Jeg skal love dere at jeg alltid vil stå på deres side i den kampen.

Homopolitikken
Jeg skal ikke trette dere med en oppramsing av alt denne regjeringen jobber med på området homopolitikk, men bare kort nevne noen viktige ting:

Vi kan ikke være bekjent av å ha en ekteskapslov som diskriminerer mellom personer som er glad i eget kjønn og personer som er glad i det motsatte kjønn. Derfor er forslaget om en felles ekteskapslov så viktig. Det slår fast to viktige prinsipp: Omsorgsevne for barn har ingenting med seksuell orientering å gjøre. Kjærlighet mellom mennesker skal ikke graderes – heller ikke i lovverket. Jeg er stolt over å ha lagt frem dette lovforslaget og glad over at vi nå ser ut til å få flertall på Stortinget. Jeg tar sterk avstand fra bønneaksjonen mot homoekteskap som noen ytterliggående kristne har satt i gang etter at vi sendte ut vårt høringsnotat. Tenk å bruke så mye energi på å slåss mot kjærlighet.
 
Videre jobber regjeringen med en samlet diskrimineringslov som gir et generelt forbud mot diskriminering. At seksuell orientering stilles på linje med kjønn og etnisitet innebærer et viktig signal om likeverd.
Vi ser samtidig på unntaksbestemmelsen i arbeidsmiljøloven som åpner for at homofile kan diskrimineres ved ansettelser i visse religiøse stillinger.

Jeg tror også at mange skeive ungdommer har merket at årets tilskudd fra BLD til prosjekter og tiltak av og for lesbiske og homofile har økt ganske mye. Ja vi har mer en firedoblet støtten til homopolitiske tiltak. Jeg er glad for at Skeiv ungdom – både sentralt og lokalt – har kommet godt ut av denne fordelingen.

”Med idretten mot homohets” er ett av prosjektene som har fått tilskudd i år. Det drives i samarbeid mellom LLH og Norsk Folkehjelp. Hvis alle på Norway Cup og alle som trener ski, svømming, golf, judo, høydehopp, håndball, orientering eller turn kunne være sikre på at de kunne bedrive fritidsinteressen sin i trygghet mot hets, og i visshet om at slengbemerkninger ville bli slått ned på av lagledere og trenere, ja da hadde vi gitt utrolig mange unge en bedre oppvekst. Jeg er ganske sikker på at det sitter altfor mange med denne typen dårlige og helt unødvendige erfaringer bak seg her, som vet godt hva jeg snakker om.

Flere organisasjoner for innvandrerungdom, bl.a. Skeiv Verden, har fått tilskudd til prosjekter. Mange unge homofile med innvandrerbakgrunn har en velbegrunnet frykt for å bli støtt ut av familien. I en del tilfeller forekommer trusler, vold og tvangsekteskap for å hindre eller straffe ungdom som bare ønsker å leve et verdig liv som lesbisk eller homofil.

Så har Justisministeren engasjert seg sterkt i arbeidet mot hatkriminalitet, Utenriksministeren har engasjert seg sterkt i spørsmålet om homofiles levekår som et menneskerettighetsspørsmål, og Trond Giske er aktiv både i debatten om homofile og kirka og i debatten om homofile og idretten.

Slik kunne jeg ha fortsatt. Ingen Regjering før kan vise til å en så aktiv og målrettet homopolitikk. Det er ingen selvfølge og da kan jeg leve godt med at Erna Solberg på Gaysir sier hun ikke er imponert over Regjeringens homopolitikk. Men en ting er jeg enig med henne i: Det er ikke hva man sier, men hva man gjør som teller.

Framtiden
Statsministeren sa nylig at det viktigste når det gjelder homopolitikk framover – etter at vi får på plass like rettigheter etter loven – er å styrke det holdningsskapende arbeidet. Det er ingen enkel oppgave. Vi har en stor jobb å gjøre, men ledetråden i homopolitikken må være at det er mulig å flytte fjell.

Skolen har en nøkkelrolle i å gi god og forståelig undervisning om homofili. Den bør ha et velfylt bibliotek med bøker der homofile og lesbiske er rollefigurer. Skolen skal ha nulltoleranse for homohets. Derfor betaler Regjeringen for at BLIKK skal nå ut til de videregående skolene.

Vi er ikke fornøyd før helsevesenet, arbeidslivet, idretten, skolen klarer å forholde seg til at folk har ulik seksuell orientering. Og ikke minst, det er ikke greit før alle unge som føler en tiltrekning til personer av eget kjønn opplever dette som fullstendig normalt både på skolen, ute blant venner, på byen og hjemme hos sine foreldre og slektninger uavhengig av deres etniske og religiøse tilhørighet.

Jeg vet at det er langt igjen - men jeg er ganske sikker på at vi er på rett vei. 13. og 14. september i år skal vi ha en erfaringskonferanse for å summere opp status og stake ut veien videre. Det blir en rekke temaer, bl.a. levekår og livskvalitet, helse, skole/oppvekst, arbeidsliv innvandrere og rettssituasjonen for homofile og lesbiske.
Målgruppa er interesseorganisasjoner, politikere og byråkrater på ulike nivåer. Dette blir en viktig milepæl som skal munne ut i en ny tiltaksplan for homopolitikken.

Helt til slutt vil jeg ønske dere lykke til med leiren og det flotte programmet! Forelsk dere, le mye og gråt litt om dere har behov for det. Ja, kos dere!       

Takk for meg.