Historisk arkiv

Barnas spørretime på Stortinget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsdepartementet er det departementet som har hovedansvaret for oppfølgingen av FNs barnekonvensjon i Norge. Det er vårt ansvar å sørge for at barns rettigheter blir kjent og fulgt opp.

Sjekkes mot fremførelse

Kjære alle sammen. Det er en stor glede for meg å delta i Barnas spørretime på Stortinget. Det er flott å se så mange engasjerte barn og unge, og jeg gleder meg til å høre hva dere har å si til oss politikere! Dere vet mye om hva som skal til for at barn har det bra. Derfor er det er smart av oss voksne å høre på hva dere sier.

Barnekonvensjonen er den loven som FN har bestemt skal gjelde for barn i hele verden. Vedtaket i FN skjedde 20. november 1989 – for nøyaktig 18 år siden i dag. Det er det grunn til å markere.

Barne- og likestillingsdepartementet er det departementet som har hovedansvaret for oppfølgingen av FNs barnekonvensjon i Norge. Det er vårt ansvar å sørge for at barns rettigheter blir kjent og fulgt opp. Sammenliknet med mange andre land har vi kommet langt i Norge når det gjelder rettigheter for barn og unge. Men vi har fortsatt en jobb å gjøre.

Denne spørretimen kan gi oss viktige innspill til vårt videre arbeid. Som barneminister skal jeg derfor være til stede på hele arrangementet i Stortinget dag.

I artikkel 12 i barnekonvensjonen står det at barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det, og at det skal legges vekt på barnets meninger. Jeg ser på denne artikkelen som veldig viktig for at barn skal få det bedre i Norge. Når barn og ungdom sier fra om urettferdighet og mangler som de ser, så må vi voksne lytte. Når barn og unge kommer med forslag til hva som kan gjøres i nærmiljøene for at det skal bli bedre å bo der, så må vi voksne følge opp. Når barn og unge vil være med på å bestemme, så må vi voksne gi dem anledning til det. Men vi skal samtidig ikke glemme vårt eget ansvar.

Barn er opptatt av verdier som beskyttelse, frihet, likebehandling og vern av miljøet. Dere som er barn i dag skal skape framtiden vår. Dere har sterke meninger om menneskerettigheter, kampen mot diskriminering og rasisme. Barn er ikke bare opptatt av forhold her i Norge, men også av urettferdighet i resten av verden. Barn og ungdoms erfaringer, kunnskap og entusiasme både i samfunnet generelt og i politikken må få større plass. 

Jeg lover å svare ærlig på spørsmålene dere stiller, og jeg skal ta synspunktene dere har på alvor. Jeg ønsker alle en god spørretime!