Historisk arkiv

Barne- og ungdomsorganisasjonenes samfunnsansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Gang på gang blir vi minnet om den viktige betydningen av at barn og ungdom får vokse opp i positive og stimulerende oppvekstmiljø, med allsidige fritids- og aktivitetstilbud.

Innlegg på trykk i Dagsavisen

Gang på gang blir vi minnet om den viktige betydningen av at barn og ungdom får vokse opp i positive og stimulerende oppvekstmiljø, med allsidige fritids- og aktivitetstilbud. De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene spiller her en unik rolle. Organisasjonene er viktige for å skape inkluderende arenaer for alle unge, uansett hudfarge, etnisk bakgrunn, funksjonsevne eller seksuell orientering. Regjeringen etablerer nå en ny støtteordning for å bistå organisasjonene i dette arbeidet.

De frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene har en viktig betydning i samfunnet. Det har de ikke minst vist gjennom å være initiativtakere og pådrivere for den europeiske ungdomskampanjen for toleranse, menneskerettigheter og deltakelse kalt ”All Different – All Equal”. Kampanjen gjennomføres over hele Europa i regi av Europarådet i 2006 og 2007, og i Norge koordineres kampanjen av en nasjonal komité der de frivillige organisasjonene står i spissen.

Jeg er mektig imponert over den innsatsen som er lagt ned i ungdomskampanjen i regi av den nasjonale kampanjekomiteen. Vi vil derfor opprette en egen støtteordning som viderefører målsettingene til Ungdomskampanjen. Støtteordningen vil tre i kraft fra 2008, og ha en ramme på én million kroner. Dette er midler som vil skape store ringvirkninger når de blir brukt på den riktige måten.

Ungdomskampanjen har benyttet seg av nye og interaktive metoder, som skjult teater og menneskebibliotek, for å fremme det viktige budskapet. Stimuleringsmidler har blitt brukt til et stort antall mindre prosjekter som gir ringvirkninger lokalt. Og ”fordomsprovokatører” finnes nå over hele landet! Begrepet ”dobbelt-tenke” – det å stoppe opp og konfrontere våre egne fordommer før vi går videre – har satt seg fast på mange netthinner. En egen støtteordning for å videreføre målsettingene til den europeiske ungdomskampanjen vil legge forholdene til rette for at mangfold, menneskerettigheter og deltakelse fortsatt vil stå høyt på dagsorden i de frivillige organisasjonene og i barne- og ungdomsmiljøene.

Barne- og ungdomsorganisasjonene spiller en viktig rolle i samfunnet. Mange av dem er en drivkraft i det holdningsskapende arbeidet for å fremme toleranse og mangfold for alle unge som på en eller annen måte kan oppfattes som ”annerledes”. De unge får utløp for sin interesse og engasjement, og lærer å ta ansvar. For barn og unge under 18 år utgjør organisasjonene dessuten for mange den viktigste kanalen for demokratisk påvirkning av samfunnet de lever i.

Myndighetene er opptatt av å legge forholdene til rette for at de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene får gode rammevilkår for å oppfylle sin viktige samfunnsmessige rolle.

Barne- og likestillingsdepartementet har en egen tilskuddsordning for grunnstøtte til mer enn 70 landsdekkende frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner. Disse organisasjonene engasjerer mer enn 300 000 barn og unge, i aktiviteter som spenner fra speidergrupper og sangkor til livredningskurs, rollespill og politikk. Antallet organisasjoner som omfattes av ordningen er i vekst. Departementet er nå i ferd med å ferdigstille et nytt regelverk for grunnstøtte i dialog med organisasjonene selv, som skal gjelde fra tilskuddsåret 2008. Målsettingen er å få på plass et nytt stabilt regelverk som er mer fleksibelt enn det vi har i dag, og som kan gi organisasjonene gode rammevilkår i årene som kommer.

Aktivitet og initiativ som skjer i regi av barn og ungdom og på de unges egne premisser – uansett om det skjer i regi av de frivillige organisasjonene eller ikke, er verdifullt. Organisasjonenes merverdi ligger i det samfunnsansvaret og den medborgerkulturen som de greier å utvikle blant sine medlemmer gjennom engasjement, fellesskap, ansvar og skolering. Min klare oppfatning er at organisasjonene er bevisst sitt viktige samfunnsansvar. Jeg vil derfor jobbe aktivt for å styrke rammevilkårene for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene i tiden som kommer.