Historisk arkiv

Bedriftsøkonomisk suksess med likestillings- og familiepolitikken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Den demografiske utvikling i Europa – viser at befolkningssammensetningen endres ved at en stadig større andel av befolkningen står utenfor arbeidsstyrken. For å kunne opprettholde dagens levestandard og øke konkurranseevnen kreves en høy yrkesdeltakelse og høyere fødselsrater enn de vi nå ser i mange europeiske land.

Berlin

Sjekkes mot fremførelse

Statssekretær Dr. Kues, mine damer og herrer.

Hjertelig velkommen til Berlin og konferansen ”Bedriftsøkonomisk suksess med likestillings- og familiepolitikken,” som arrangeres av Barne- og likestillingsdepartementet i samarbeid med Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen und Jugend i anledning kongeparets besøk.

Tyskland er Norges nest største handelspartner og eksportmarked. – olje, gass, turisme og design står på programmet under statsbesøket når norsk næringsliv i de kommende dagene vil presentere seg for det tyske markedet. Nesten 30 % av norsk gasseksport går til Tyskland. Om få år vil Norge stå for 1/3 av  gassforsyningen til Tyskland. Tyskland er et viktig marked for fisk, metaller og bildeler. Samarbeidet innen teknologi og forskning er omfattende. Norge og Tyskland er nære allierte i utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske saker.
500 000 tyske turister besøker Norge årlig. Nesten halvparten av alle utenlandske turister i Norge er faktisk tyskere. Tyskland er en viktig innfallsport for internasjonalisering av norsk kunst og kultur. Mang en norsk kunstner har gjennom historien hentet inspirasjon fra innovative miljøer i Berlin (eks. Munch), og i dag etablerer et økende antall norske kunstnere og designere seg iden tyske hovedstaden – som stadig synes å være i endring, - dog uten å tape sin sjel eller identitet. For nordmenn står Berlin for mangfoldighet, åpenhet og nytenking. Geografisk og kulturell nærhet gjør Tyskland til en naturlig partner for Norge. Det er gledelig å konstatere at det eksisterer en gjensidig nysgjerrighet mellom Norge og Tyskland når det gjelder likestillings- og familiepolitikken. Visste dere forresten at det offisielle Norge har en egen Tysklandsstrategi hvor også likestillings- og familiepolitikken er omtalt?

Barne- og likestillingsdepartementet mottar mange politiske delegasjoner fra Tyskland, som ønsker å drøfte likestillings- og familiepolitikk med oss, liksom Norges ambassade i Berlin svarer på en rekke henvendelser fra tysk presse og publikum om forholdene i Norge. Forbundsrepublikkens president Horst Köhler er blant de mest prominente gjester fra Tyskland som har besøkt Norge for å drøfte likestillings- og familiepolitikk. Det skjedde i Oslo i 2005. Siden den gang, har vi fra norsk side merket oss hvordan likestillings- og familiepolitikk i stadig sterkere grad har inntatt den politiske dagsorden i Tyskland. Norge har deltatt på EUs politiske og faglige konferanser under det tyske formannskap, og har hatt stor nytte av å kunne utveksle erfaringer og viten med våre tyske og øvrige europeiske partnere.
Jeg hadde selv muligheten til å være tilstede og delta på åpningen av det ”Europeiske år for like muligheter,” som fant sted i Berlin i januar i år.

Den demografiske utvikling i Europa – viser at befolkningssammensetningen endres ved at en stadig større andel av befolkningen står utenfor arbeidsstyrken. For å kunne opprettholde dagens levestandard og øke konkurranseevnen kreves en høy yrkesdeltakelse og høyere fødselsrater enn de vi nå ser i mange europeiske land. I et slikt perspektiv er det politikkens oppgave å legge forholdene til rette for en bærekraftig utvikling hvor et aktivt yrkesliv lar seg kombinere med et aktivt familieliv.

Flere ledende internasjonale økonomi- og finansinstitusjoner slår fast at i land hvor det er relativt lett for kvinner å ta arbeide og få barn øker sannsynligheten betraktelig både for et høyt antall yrkesaktive kvinner og en høy fertilitet. (Global Economics Paper by Goldman Sachs (No:154 (2007). Dette synes å være tilfelle for de nordiske land.

I europeisk målestokk ligger Norge derfor meget godt an. Norge er førende når det gjelder andelen yrkesaktive kvinner og antallet barn som fødes. Norske kvinner er dessuten godt synlige i ledende posisjoner i politisk og offentlig samfunnsliv. Ikke desto mindre står Norge også overfor mange utfordringer i likestillings- og familiepolitikken. Dette vil vi høre mer om i løpet av konferansen.

Selv om rundt 80% av norske kvinner er på arbeidsmarkedet og i gjennomsnitt føder 1.9 barn, viser statistikken at 43% av mødrene er deltidsarbeidende og at småbarnsfedre har de lengste arbeidsdagene. Kvinner i ledende posisjoner, satsing på kvinner og entreprenørskap og familievennlige ordninger – skaper økonomisk vekst og fremmer bedriftenes konkurranseevne!

Norge har som første land i verden vedtatt lovendringer som stiller krav til kjønns-sammensetningen i styrene i private allmennaksjeselskaper. Reglene går ut på at styret må ha et bestemt antall av hvert kjønn, avhengig av styrets størrelse. Består styret for eksempel av mellom 6 og 8 representanter, skal hvert kjønn være representert med minst tre. Bakgrunnen for lovendringen var at regjeringen anså den lave kvinneandelen i styrene som uheldig, og fant det helt nødvendig å gripe inn for å legge til rette for en samfunnsutvikling som anerkjenner og gjør bruk av begge kjønns kompetanse. Reglene innebærer økt likestilling og demokrati, og en styrking av ledelsen i næringslivet og bedriftenes konkurransekraft.
Kvinneandelen i allmennaksjeselskapenes styrer var 6 prosent i 2003, da lovforslaget kom, mens den i dag er 32 prosent. Jeg tror ikke vi hadde fått en slik økning uten å endre loven!


For å nå målet om et likestilt samfunn må vi omfordele, arbeid, makt og omsorg.
Foruten krav om kjønnsbalanse i styrer for offentlig eide selskaper og privateide
allmennaksjeselskap vil jeg fremheve følgende sentrale tiltak i Norge:

  • Krav om kjønnsbalanse i alle styrer, råd og utvalg oppnevnt av det offentlige.
  • Offentlige og private selskaper er dessuten lovpålagt å arbeide aktivt, målrettet og planmessig for likestilling mellom kjønnene innenfor sin virksomhet.
  • Satsing på familie- og samlivspolitikken og barnehageutbygging.
     Foreldrepenger med 100 prosent inntektskompensasjon også for selvstendig næringsdrivende (fra 1. juli 2008). I dag har selvstendige rett til 65 prosent og må tegne en egen forsikring for å oppnå 100 prosent.
  • Bruke insentiver for å fremme omsorg blant menn – (”Fostering Caring
     Masculinities”) Regjeringen fremmer en stortingsmelding om menn, mannsroller
     og likestilling våren 2008. Meldingen tar opp hvordan vi skal få menn mer
     familiestyrt, mer omsorgsorientert og mindre arbeidsstyrt for at kvinner skal få større mulighet til å delta i arbeidslivets organer på alle nivåer. Vi vil også
     videreutvikle handlingsplaner for å øke antall menn i barnehager, skoler og
     omsorgsyrker
  • Vi har en likelønnskommisjon (opprettet juni 2006) bestående av sju eksperter fra flere fagområder og som ledes av en tidligere statsråd. Likelønnskommisjonen er gitt en krevende utfordring: Den skal ikke bare beskrive lønnsforskjellene mellom  kvinner og menn, men også foreslå konkrete tiltak for å redusere forskjellen. Likelønnskommisjonen vil levere sin sluttrapport til regjeringen i mars 2008.

I tillegg til flere offentlige handlingsplaner har også næringslivets egne bransjeorganisasjoner og enkeltbedrifter iverksatt tiltak og handlingsplaner for fleksible ordninger som styrker kvinners deltagelse på arbeidsmarkedet og rekruttering til ledende stillinger i privat sektor, industri- og næringsliv. Likestilling mellom kjønnene er også en horisontal dimensjon i bedriftenes virkemidler og ”verktøykassen” til Innovasjon Norge. Vi må utnytte det totale potensialet for innovasjon, økonomisk vekst og lønnsomhet skal vi henge med i den globale konkurranse. Samfunnets og næringslivets investeringer i likestillings- og familiepolitikken er med å danne grunnlag for en bærekraftig samfunnsøkonomisk utvikling rettet mot fremtidens utfordringer.

Norge er et lite land med en åpen og konkurranseutsatt økonomi. I mange bransjer er det mangel på arbeidskraft. Vekst og ekspansjon i norsk økonomi foregår først og fremst utenfor landets grenser. I et arbeidsmarked som det norske, med en meget lav arbeidsledighet, må bedriftene allerede i dag konkurrere om knappe ressurser når det gjelder å kapre de kloke hodene. Dette er et bud på hva fremtiden har i vente. Statistikken viser at det er flere kvinner enn menn som nå velger høyere utdanning og at flere kvinner ønsker seg en selvstendig karriere som iverksetter eller ledende beslutningstager. Vi har ikke råd til ikke å utnytte denne
ressursen. Like muligheter for kvinner og menn og en familievennlig  personalpolitikk blir en ny merkevare for bedriften. Europas fremtidige manglende arbeidskraft vil ikke kunne løses av arbeidsinnvandring alene. Smarte bedriftsledere har allerede oppdaget dette, mens andre fortsatt synes å kunne trenge en hjelpende hånd. Selvfølgelig handler dette også om holdninger i samfunnet og om menns roller, forpliktelser, rettigheter, muligheter og ønsker. I Norge er likestillings- og familiepolitikk to sider av samme sak.

Vår konferanse i dag kopler bedriftsøkonomisk strategi og analyse sammen med likestillings og familiepolitikk. Samtidig etablerer vi en arena hvor utradisjonelle og relevante grupper, aktører, interesser kommer til orde. Diskusjonsgrunnlaget utvides – la oss kalle det ”nyskaping ” og en fornyelse av likestillingsdebatten – et satsingsområde for bedriftsøkonomisk suksess – og ”et vinn – vinn – prosjekt”!
Videre er dette en anledning til å utveksle erfaringer og synspunkter mellom fremtredende aktører og eksperter fra Tyskland og Norge – for gjensidig læring og inspirasjon.
Innovasjon, handler ikke bare om forskning og teknologioverføring, men også om hvordan vi tenker og hvordan vi organiserer oss selv, innretter vårt arbeidsmarket – takler fremtidens samfunns- og bedriftsøkonomiske utfordringer og ikke minst den enkeltes behov i hverdagen – balansen mellom karrieremessig realisering og omsorg for familien. Barn trenger både en mor og en far.

Før jeg overlater ordet til min kollega, Statssekretær Dr. Kues, vil jeg gjerne benytte
anledningen til å takke ham og hans departement for godt samarbeid under forberedelsen av dette felles arrangement. Vi ser frem til et fortsatt godt samarbeid med Tyskland innen likestillings- og familiepolitikken. La meg til slutt fastslå at likestilling mellom kjønn er en rettighet som ikke er til forhandling. Likestilling og likebehandling kan tilbakeføres til grunnleggende felles verdier knyttet til
demokratisk deltagelse og respekten for menneskerettighetene. På den annen side utgjør likestilling en produktiv faktor og et viktig instrument for styrket konkurranseevne og raskere vekst i vår økonomi.

Likestilling mellom kjønn og en familievennlig politikk gir økonomisk suksess!

Takk for meg!