Historisk arkiv

Budstikkaprisen 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Rogaland fylkeskommune får Budstikkaprisen 2007 for å ha tatt et helhetlig grep for å gjøre fylket tilgjengelig for alle gjennom arbeidet med fylkesdelplanen for universell uforming 2007 - 2011.

Sjekkes mot fremførelse

Stavanger

Det er en glede for meg å komme hit i dag for å overrekke Budstikkaprisen 2007 til Rogaland fylkeskommune. At prisen deles ut nettopp på 3. desember, er ingen tilfeldighet. Dette er også FNs internasjonale dag for funksjonshemmede.

Budstikkaprisen har siden 1993 vært et bidrag til å påskjønne og synliggjøre virksomheter som bygger ned funksjonshemmende barrierer og/eller på annet vis arbeider aktivt for at personer med nedsatt funksjonsevne inkluderes og gis mulighet til aktiv deltaking og likestilling i samfunnet.

Formålet med prisen er å:

  • påskjønne og synliggjøre innsats utover det vanlige
  • synliggjøre innsats på ulike samfunnsområder
  • synliggjøre endring/utvikling over tid

Rogaland fylkeskommune får Budstikkaprisen 2007 for å ha tatt et helhetlig grep for å gjøre fylket tilgjengelig for alle gjennom arbeidet med fylkesdelplanen for universell uforming 2007 - 2011.

Det er en bred og tverrpolitisk enighet i Rogaland om at fylkeskommunen skal være en aktiv pådriver og medspiller i arbeidet for å skape et tilgjengelig og inkluderende samfunn. Universell utforming står øverst på lista over fylkeskommunens satsningsområder i den neste fireårsperioden. Universell utforming skal være et bærende prinsipp i alle planer og i all tilrettelegging i Rogaland. Dette er et høyt ambisjonsnivå og et svært godt utgangspunkt for å gå fra ord til handling.

Som kjent er universell utforming en strategi for planlegging og utforming av produkter og omgivelser for å oppnå et inkluderende samfunn med full likestilling og deltakelse for alle. En strategi som tvinger oss til å løfte blikket fra ”tilretteleggingsproblemene” til likestilte løsninger for alle.

Denne forståelsen av universell utforming finner støtte i FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter, og passer derfor godt inn på FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Og universell utforming som strategi samsvarer godt med Budstikkaprisens hovedmål: nedbygging av funksjonshemmende barrierer og økt mulighet for deltaking og likestilling i samfunnet. Universelt utformede løsninger skal fungere sammen med andre samfunnsmessige mål og inngå som en integrert del av helhetlig utforming. Det er gjennom bevisst samfunnsplanlegging at føringene for et tilgjengelig samfunn legges.

Jeg vil også benytte denne anledningen til å nevne det lovarbeidet som for tiden pågår med oppfølgingen av Syseutvalgets innstilling til diskriminerings- og tilgjengelighetslov (NOU 2005:8 Likeverd og tilgjengelighet). Og til arbeidet med en ny plan- og bygningslov hvor kravet til universell uforming foreslås lagt inn i lovens formålsparagraf. Siktemålet er å gjøre universell utforming til en rettslig standard. Dette håper vi skal bli gode verktøy for så vel kommuner som fylkeskommuner.

Rogaland fylkeskommunes fylkesdelplan for universell utforming er resultat av et samarbeid mellom offentlige aktører og interesseorganisasjoner. Planen gir også føringer for statlig og kommunal planlegging og virksomhet. I forordet til planen oppfordres alle ansvarlige aktører om å utarbeide interne planer for videre oppføling og gjennomføring.

Planens satsningsområder er sentrale samfunnsområder hvor tilgjengeligheten er avgjørende for borgernes mulighet til deltakelse og likestilling:

  • Kunnskap og kompetanse
  • Bygg og anlegg
  • Uteområder, friluftsliv og reiseliv
  • Informasjons- og kommunikasjonsteknologi
  • Samferdsel

Fylkesdelsplanen viser til at den viktigste utfordringen innen universell utforming er å endre tenkemåten til alle som hver dag tar valg som avgjør hvor tilgjengelig et samfunn vi får.

Jeg vil særlig gi Rogaland fylkeskommune honnør for et systematisk og godt arbeid for å bygge opp kompetansen på universell utforming lokalt i fylket. God kunnskap og kompetanse om universell utforming er avgjørende for å lykkes. Ett kompetansehevingstiltak er kurs om universell utforming for sentrale aktører i samfunnsplanleggingen, som arkitektkontor, plankontor og vegkontor. Et annet er konferanser for de kommunale rådene for funksjonshemmede i fylket.

Jeg vil videre løfte fram at universell utforming legges til grunn som premiss for budsjettarbeidet i fylkeskommunen. Budsjettet er et sentralt styringsverktøy i planleggingen for et mer tilgjengelig samfunn. Gjennom investeringer, drift og tjenesteyting legger fylkeskommunen stor vekt på å innarbeide ”krav om god tilgjengelighet og tilrettelegging for alle brukergrupper”.

Til slutt vil jeg minne om at å motta en pris er mer enn en påskjønning. En pris forplikter også mottakeren. Fjorårets prisvinner Aurora verksted i Bærum bringer med budstikka her i dag, derav navnet på prisen. Denne budstikka skal Rogaland fylkeskommune snart ta over og fylle med innhold i året som kommer. Vi skal senere høre nærmere om hva Aurora verksted har fått til siden fjorårets prisutdeling.

Jeg kommer heller ikke tomhendt. Som et synlig bevis på Budstikkaprisen 2007 har jeg gleden av å overrekke tresnittet ”Sirkel” av kunstneren Elisabeth Rydland Nilsen til fylkesordfører Tom Tvedt.

På vegne av barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen vil jeg ønske Rogaland fylkeskommune lykke til med prisen og med det videre arbeidet med å skape et samfunn som gir mulighet for aktiv deltaking og likestilling for alle!