Historisk arkiv

Denne Regjering har det likestilte samfunn som visjon!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Hvis vi sammenligner timelønna til en gjennomsnittsmann og en gjennomsnittskvinne, ser vi at kvinnen har noe under 85 pst. av mannens lønn. I snitt mer enn fire tusen ekstra i måneden til mannen. Fire tusen, eller over femti tusen i løpet av et år!

Likelønnskonferansen – mandag 26. mars 2007, Auditoriet R5

Sjekkes mot fremførelse

Kjære alle sammen!

Jeg ønsker dere alle hjertelig velkommen til dette første åpne seminaret i regi av Likelønnskommisjonen, som denne Regjeringen nedsatte i fjor sommer. At salen her er full, og at en lang rekke menn og kvinner har stått på venteliste for å få plass på seminaret, viser helt tydelig både hvor viktig temaet likelønn er, og den store interessen for arbeidet.

 

Det likestilte samfunn og likelønn – ulikelønn i kroner

Denne Regjering har det likestilte samfunn som visjon! Og i det likestilte samfunn inngår lik lønn uavhengig av kjønn for arbeid av lik verdi. Litt om fakta – Hvis vi sammenligner timelønna til en gjennomsnittsmann og en gjennomsnittskvinne, ser vi at kvinnen har noe under 85 pst. av mannens lønn. Dette er når vi ser bort fra forskjeller i bransjer osv. Denne forskjellen betyr ganske mye penger tenker jeg. Faktisk i snitt mer enn fire tusen ekstra i måneden til mannen. Fire tusen, eller over femti tusen i løpet av et år! Det er en stor og urettferdig lønnsforskjell.


 
Statsråd Bekkemellem åpner likelønnskonferansen. Foto: Siri Wolland

Bakgrunn for likelønnskommisjonen

Denne Regjering har et mål om å utjevne lønnsforskjellene. Likestilling mellom kvinner og menn og likelønn er løftet fram i Regjeringens plattform. Dette er jeg glad for. Vi satte raskt i gang arbeidet med å få på plass en Likelønnskommisjon, som både skulle foreta en grundig gjennomgang av årsaksforhold – og – komme med forslag for å redusere lønnsforskjellene.

 

Likelønnsprinsippet er ikke nytt.

Prinsippet om likelønn er ikke av ny dato. I 1959 ratifiserte Norge ILO-konvensjon nr. 100 om lik lønn for arbeid av lik verdi. For aktivt å jobbe for en utjevning av lønnsforskjellene mellom kvinner og menn ble Likelønnsrådet opprettet samme året. I 1961 vedtok Landsorganisasjonen (LO) og Norsk Arbeidsmandsforbund (N.A.F, nå NHO) en rammeavtale for gjennomføring av likelønnsprinsippet. Lik lønn for arbeid av lik verdi ble nedfelt  i likestillingsloven  av 1978. Selv om lønnsforskjellene er redusert de siste tretti år, gjenstår mye.

 

Lønnsulikehet i sektorer - Finanssektoren

At det er viktig å ha fokus på å bekjempe lønns-ulikheter. Vi har nylig fått framlagt tall over utviklingen i lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i ulike bransjer her i landet. Tallene viser at i  Finanssektoren, som er den sektor hvor lønnsforskjellene er størst mellom kvinner og menn, ja så vokste faktisk lønnsforskjellene mellom kvinner og menn siste år. Kvinner i denne sektoren tjener nå i gjennomsnitt under 70 pst. av sine mannlige kolleger. Og det i en sektor med en høy kvinneandel blant lederne! Økte lønnsforskjeller viser en utvikling som bekymrer meg og jeg er glad for at vi har en dyktig kommisjon i arbeid som kan komme med forslag både om hvordan vi skal snu en slik negativ utvikling og redusere forskjellene.

 

Utfordringene – ansvar for partene i lønnsoppgjøret

Både fra Regjeringens side, og i samfunnet for øvrig er det skarpe forventninger til Kommisjonen; hva består kjerneutfordringene i?

Uttrykk som ”det er lov å ha mer enn en tanke i hodet samtidig” og ”alt henger sammen med alt” er relevante når vi snakker om ulikelønn og tiltak for å oppnå likelønn. Partene i lønnsoppgjørene har et stort ansvar for at vi oppnår likelønn, men spørsmålet er samtidig svært komplekst.

Det betyr at vi erkjenner at partene i oppgjøret i for eksempel Finanssektoren ikke ene og alene kan rette opp et lønnsgap på 30 prosentpoeng. Men – vi har klare forventninger om at partene i denne sektoren går nøye gjennom tallene, og bruker deler av rammen for oppgjøret til å redusere lønnsgapet, både ved det forestående lønnsoppgjør og de kommende.

Lønnsulikhet og det kjønnsdelte arbeidsmarked hører sammen. Heller ikke i Finansnæringen er det slik at menn og kvinner er jevnt fordelt på funksjoner og virksomhetsområder. Lønnsforskjeller henger også sammen med utdanningsvalg! 

 

Stor oppslutning om likelønn – blant kvinner og menn!

En undersøkelse vi fikk framlagt i fjor viser at prinsippet om likelønn har stor oppslutning i befolkningen. Ja oppslutningen om likelønn er nærmest unison i Norge. Hele 98 prosent av kvinnene og 94 prosent av mennene mener likelønn er svært eller ganske viktig. Denne kunnskapen bør partene i lønnsoppgjørene ha i minnet når kronene skal fordeles.

 


Stat og Kommeuneoppgjøret 2007 – mål å kvitte seg med ulikelønn

Denne Regjering har sikret et betydelig løft for kommuneøkonomien. Avisene har hatt overskrifter som ”Gullår for kommunene”. Vi vet at vi i kommunene har mange kvinner i lavtlønnsyrker. Mange kvinner ansatt i kommunene har forventninger til dette og påfølgende lønnsoppgjør. De vet at kommunene har fått bedre råd. Jeg forventer at likelønn vil være en sentral del av kommuneoppgjøret.

 

Betydningen på lønnsslippen av omsorg for egne barn

”Alt henger sammen med alt”. I det likestilte samfunn deler mødre og fedre omsorgen for egne barn. I dag er det fortsatt slik at mor tar et hovedansvar for omsorgen hjemme. Denne Regjering tar et tak for å sikre at ansvaret blir mer jevnt fordelt mellom kjønnene. Jeg nevner her økt fedrekvote av fødselspermisjonen, støtte til menn og omsorgsprosjekter som eksempler. Vi har også satt i gang et arbeid med videreutvikling av likestillingspolitikken med vekt på mannsrollen. Hvorfor nevner jeg så det? Jo fordi også slike tiltak har betydning for likelønn.
Taper kvinner i lønn når de er hjemme i fødselspermisjon er det mange som spør seg? Nyere funn fra forskningen viser at så er tilfelle. Jeg viser til en nylig utkommet rapport fra ISF om barn og lønn. 


Dette er uheldige konsekvenser av de sjenerøse permisjonsordningene som vi må ta innover oss. Det reiser to utfordringer; For det første er det selvsagt uheldig at kvinner faktisk taper på å ta foreldrepermisjon. For det andre må vi sørge for at fordelingen av permisjonen mellom foreldrene blir bedre. I dag er det fullt mulig for fedre å ta ut langt mer permisjon enn de faktisk gjør. På lengre sikt kan det bli nødvendig å se på om ordningen slik den er i dag bør justeres for å sikre et mer likestilt foreldreskap.

 

Avslutning

NHO uttalte tidligere i år at ”Det er ikke sikkert at det uforklarte lønnsgapet mellom menn og kvinner skyldes diskriminering. På den andre siden kan vi ikke se helt bort i fra det heller.” For meg handler Likelønn om rettferdighet. Å ha en lønn fastsatt uten hensyn til kjønn, har lenge vært en viktig likestillingssak. Det betyr ikke lik lønn for alle uavhengig av arbeidsoppgavene. Men det betyr at arbeid av lik verdi blir lønnet ulikt, uavhenging av om det utføres av menn eller kvinner. For hundre år siden var det akseptert at kvinners arbeid var mindre verdt enn menns. For nitti år siden innså kvinner at likelønn kunne være innen rekkevidde.

I dag synes jeg det er uakseptabelt at vi ikke har klart å gjennomføre prinsippet om likelønn fullt ut. Og jeg har derfor klare forventninger til resultatene av kommisjonens arbeid.

Jeg ønsker dere alle lykke til med en interessant dag! Håper utkommet av dagen blir relevant for kommisjonen i forhold til dens videre arbeid på dette viktige område!