Historisk arkiv

Eksport av velferdsgoder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Dette er rettigheter som de opparbeider gjennom arbeid i Norge og selv er med på å finansiere. Det er også viktig å huske at det er forskjell på rettigheter etter norsk lov og etter EØS-avtalen. I norsk lov er utgangspunktet at foreldre bare kan motta barnetrygd og kontantstøtte for barn som bor i Norge

Det er med undring jeg registrerer Høyres angrep på det systemet som gir EU- eller EØS-borgere rett til trygdeytelser når de arbeider i Norge. 

Dette er rettigheter som de opparbeider gjennom arbeid i Norge og selv er med på å finansiere. Det er også viktig å huske at det er forskjell på rettigheter etter norsk lov og etter EØS-avtalen. I norsk lov er utgangspunktet at foreldre bare kan motta barnetrygd og kontantstøtte for barn som bor i Norge.

EØS-avtalen er en avtale mellom de tre EFTA-landene Norge, Liechtenstein og Island, og EU. Avtalen innebærer at de fleste regler og direktiver som gjelder innad i EU, også er bindende for EFTA-landene. Hovedtanken er å sikre fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital. For å gjøre det enklere å ta arbeid i et annet av landene, fastslår avtalen at en person skal være omfattet av trygdesystemet i det landet der han eller hun arbeider. Det betyr alle som bor i et EFTA- eller EU-land skal behandles som om de bor i Norge. Dermed får svensker, polakker og andre EU-borgere rett til barnetrygd og kontantstøtte hvis de jobber i Norge – selv om barna deres ikke bor her. 

Jeg vil også understreke at barnetrygd og kontantstøtte bare utbetales til barn bosatt i utlandet i den perioden mor eller far arbeider i Norge.

Prisnivået i ulike land bør ikke ha betydning for nivået på ytelsen til den enkelte familie. Det vil både kunne slå urettferdig ut og kreve særskilt administrasjon. Hva slags familieytelser som finnes, og nivået på disse, varierer mellom de europeiske landene. Vi har gode velferdsordninger i Norge! Men vi skal ikke glemme at andre land på noen områder kan ha ordninger som framstår som bedre enn de norske. Om nordmenn tar arbeid i disse land, nyter norske familier godt av ordninger der. For mennesker som bor i ett land og arbeider i et annet, vil noen oppleve at familieytelsene er bedre i bostedslandet enn i landet der de arbeider, mens det for andre vil være omvendt. Det er opp til den enkelte å vurdere hva som er den beste løsningen – å flytte med familien, å pendle eller å arbeide i bostedslandet.

Utenlandsk arbeidskraft er bra for Norge, og vi er nå helt avhengig av den for å løse viktige samfunnsoppgaver. Flere bransjer ville fått problemer om ikke andre europeere hadde trådt til. Og jeg ser ingen grunn til at utenlandske arbeidere, det være seg fra Sverige, Danmark eller Polen, ikke skal få rettigheter i tråd med EØS-avtalen når de arbeider i Norge og betaler skatt og trygdeavgift til den norske stat.

Det er en selvmotsigelse å være for medlemskap i EU eller EØS-avtalen, men mot at andre EU-medlemmer skal motta trygdeytelser fra Norge i tråd med EUs og EØS-avtalens regler. Også Erna Solberg må forstå at deltakelse i EU eller EØS-avtalen krever at vi både gir og tar.