Historisk arkiv

En god digital barndom

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Det digitale samfunn har også medført en kommersialisering av barndom og ungdomstid. Dette er bekymringsfullt, og her må vi satse på en bevisst og målrettet forbrukerpolitikk.

Foredrag på foreldremøte på
Vahl skole, Oslo

Sjekkes mot fremførelse


God kveld alle sammen. Det en stor glede å få lov å komme hit til Vahl skole i kveld dag for å møte dere foreldre. Som minister for barn og forbrukerområdet er det viktig for å komme i dialog med dere om hva dere opplever som viktig i den digitale oppveksten. Jeg vil gjerne prate litt om barn og digitale medier. Med digitale medier tenker jeg først og fremst på mobiltelefoni og Internett. 

En god, digital barndom
Jeg er sikker på at dere – akkurat som meg selv – har erfart for lenge, lenge siden at dagens grunnskoleelever er langt flinkere mediebrukere enn oss voksne. De er også ”på nett” timevis hver dag.

Det digitale samfunn har også medført en kommersialisering av barndom og ungdomstid. Dette er bekymringsfullt, og her må vi satse på en bevisst og målrettet forbrukerpolitikk.

Dette er først og fremst en utfordring for oss som foreldre. Vi er nødt til å opptre som ansvarlige voksne og sette klare grenser. Det er vår oppgave som barnas nærmeste omsorgspersoner.

Den digitale oppveksten utfordrer også barna. De blir bombardert konstant fra de digitale mediene. Langt fra alt er tilpasset nysgjerrige barneøyne og sarte barnesjeler. En av målsettingene fra min side er å gi barna en tryggere digital barndom gjennom tiltak som sikrer nettvett og mobilvett.. Vår målsetting er å bli bedre på å bevisstgjøre og ruste barna til mobil- og Internettuniverset. 

For å få på plass konkrete tiltak som kan hjelpe oss som foreldre har vi hatt et tett samarbeid mellom telebransjen, frivillige organisasjoner og offentlige myndigheter det siste året. Så vidt jeg kan se er det tette samarbeidet vi har hatt mellom myndigheter og telebransje unikt, også i internasjonal sammenheng. Det er viktig at vi ikke bare er tidlig ute med å få mobilutbredelse blant barn og unge, men også tidlig ute med å få bedre kontroll med og ta ansvar for barnas mobilbruk.

Konkrete tiltak
(1) For det første tilbyr nå mobiloperatørene alderskontroll av brukerne. Det er flott. Alderskontroll er et nødvendig element for å hindre at barn mottar støtende innhold på mobilen sin.

(2) Det er også lansert en mobilvettbrosjyre. Den gir informasjon både til foresatte og barna selv om hva man bør passe på når barna får mobil.

(3) For det tredje har Medietilsynet ved SAFT også laget en brosjyre med nettvettsregler. Stian Lindbøl i Medietilsynet vil si mer om disse konkrete tiltakene i sitt foredrag etterpå.

(4) Sist, men ikke minst blir det også jobbet med å merke Internettsider som er trygge for barn. Det er noe Medietilsynet og interesseorganisasjonen for IKT-næringen i Norge (IKT-Norge) jobber med. Vi håper å få lansert dette snart for å hjelpe foreldre og barn med å finne fram til Internettsider som er trygge å bruke for barna.  

Barn og unges mobilbruk
For kun få år siden var det utenkelig at en 8-9 åring skulle ha sin egen mobil. Nå er det stadig yngre aldersgrupper som får tilgang på mobil. Det at mobilbrukerne stadig blir yngre, gir naturligvis nye utfordringer både for de kommersielle aktørene og for foreldrene til barna.

Jeg er nødt til å si noe om den digitale barndommen og mobbing:
Altfor mange foreldre og barn opplever at mobilen i økende grad brukes til mobbing. I Medietilsynet/SAFTs mobilundersøkelse fra i fjor oppgav 25 prosent at de vet om noen som er blitt mobbet med mobilen.

Mobbingen kan skje på mange forskjellige måter. Mobbing skjer for eksempel ved at man får tilsendt krenkende sms`er. Det kan skje ved at krenkende bilder blir sendt, eller at videoopptak hvor barnet blir ydmyket eller mobbet legges ut på Internett. Dette er problemstillinger som vil kreve økt oppmerksomhet i tiden framover, og som gir store utfordringer særlig for skolen og barna. Men også vi som foreldre må engasjere oss og klart vise hva vi mener om uakseptabel atferd. Mobbing skal ikke skje, og som voksne må vi ta klart avstand fra mobbing – også via mobiltelefonen og internett. Vi er nødt til å være klare på hvor grensen går, og vi må følge opp barna – hele tiden.

Som statsråd er jeg også opptatt av at vi foreldre skal fokusere på de positive sidene ved mobiltelefoni og Internettbruk blant barn. Selv om dette gir utfordringer, gir det også muligheter. Det er veldig viktig at barn opparbeider digital kompetanse. De har god bruk for digitale verktøy i skolen og senere i arbeidslivet.

Vi skal fange framtida – er Vahl skoles visjon. Det er en flott og offensiv visjon for en skole som skal forberede elevene for voksenlivet. Digitale verktøy er til god hjelp på mange områder, og kan stimulere nysgjerrighet og læringsglede hos alle i skolesamfunnet.

Verktøyet kan brukes lokalt, men rekker langt ut over alle landegrenser.

På sitt beste kan et digitalt verktøy bygge opp under det internasjonale aspektet på denne skolen. Her får barna erfare hvor viktig flerkulturelle kompetansen er. De lærer og verdsette mangfoldet ved å lære av og om hverandre.

Det er heller ingen tvil om at barn har det moro med digitale medier. Spill kan være både utviklende og morsomt. Her kan vi foreldre bli mye flinkere til å involvere oss. Prøv gjerne å spille dataspill sammen med barna deres.

Det er viktig at vi som foreldre engasjerer oss i alle sider ved barnas digitale hverdag. Det er nyttig å ha filtre på datamaskinen og på mobilen til barna, men det erstatter ikke foreldre som involverer seg i barnets mobil- og Internettbruk. Du behøver ikke være noen dataekspert for å kunne være en positiv kraft for dine barn. Det at du bryr deg er det viktigste.

Ta mobilpraten og Internettpraten med ditt barn i dag! 

Jeg skal nå runde av og gi ordet videre til Stian Lindbøl fra Medietilsynet. Han vil si enda mer om de utfordringene og mulighetene som ligger i de digitale mediene.

Takk for oppmerksomheten.