Historisk arkiv

gender.no blogg - 8. mars – utgått på dato?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

I Mars hvert år får jeg alltid spørsmål hvorvidt det er noe vits i å feire den internasjonale kvinnedagen lenger.

Torsdag:

I Mars hvert år får jeg alltid spørsmål hvorvidt det er noe vits i å feire den internasjonale kvinnedagen lenger. Vi er jo likestilt i Norge nå. Kvinner har like muligheter til utdanning og arbeid. Menn tar mer ansvar for familien og barna og kvinner er ikke lenger avhengig av mannen for å leve et vellykket liv. Slår vi inn åpne dører når vi krever likestilling for kvinner 8.mars?

Feminisme-debatten i Norge de siste årene har stort sett handlet om hvorvidt vi skal følge sporene til pionerene på 60- og 70- tallet eller om ”nye” kvinnesakskvinnene virkelig kan få lov til å kalles seg feminister. Er det Ottar og Kvinnefronten som er de virkelige feministene eller har de utspilt sin rolle til fordel for mer ”moderne” krefter.

En ting er sikkert – vi sløser bort verdifull kvinnekraft med denne debatten! Kanskje med unntak av menns rolle i likestillingskampen er vi enige om de store spørsmålene. Likelønn, muligheten til heltidsarbeid og vold mot kvinner er spørsmål som er like aktuelle i dag som på 70-tallet. Forskjellen mellom de ”nye” og de ”gamle” feministene ligger kanskje mer i retorikken og aksjonsform enn i reelle meningsforskjeller?

Vi må legge vekk våre uenigheter og stå sammen i kampen for at kvinner i Norge, men også i resten av verden skal få en bedre hverdag. For fremdeles er det alt for få kvinner i næringslivet og på viktige samfunnsarenaer. Fremdeles tjener kvinner bare 84% av det menn gjør. Fremdeles blir kvinner utsatt for seksuelle overgrep i stort omfang. Og fremdeles er det kvinner som lider mest i konflikter og krig.

I dag deltar jeg på en konferanse for kvinnelige toppkandidater til kommunevalget og senere går jeg og Justisministeren i fakkeltog, sammen med Ottar og Kvinnefronten, mot voldtektsbølgen i Oslo. Noe mer meningsfylt kan jeg ikke tenke meg å gjøre på 8. mars.

Hva gjør du i dag?