gender.no blogg - De nye pappaene
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II
Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet
Tale/innlegg | Dato: 07.03.2007
Av: Tidligere barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem
Dersom du rusler rundt i Oslo gater ser man tydelig et nytt trekk i bybildet. Unge menn triller rundt med barnevogner. På kafeene på dagtid sitter de, like naturlig som kvinner gjør det, med sin caffe latte og sin baby.
Onsdag:
Dersom du rusler rundt i Oslo gater ser man tydelig et nytt trekk i bybildet. Unge menn triller rundt med barnevogner. På kafeene på dagtid sitter de, like naturlig som kvinner gjør det, med sin caffe latte og sin baby. De sitter alene, to og to eller i smågrupper. Du ser dem også på lekeplassene med ungene sine. Det er de nye pappaene. Mens mor er på jobb tar de sin del av foreldrepermisjonen.
Norge har 54 uker foreldrepermisjon med 80% lønn. Pappaene må ta seks av disse ukene om de ikke skal miste den delen av permisjonen. Da dette ble innført manglet det ikke på negative kommentarer. Ingen kunne ”tvinges” til å være sammen med ungene sine. I dag tar 90% av mennene ut sin obligatoriske permisjon og 18% tar også ut mer enn det de må. Og det mest interessante er at undersøkelser viser at menn ser dette som et gode og en rettighet de er stolte av at de har.
Jeg tror disse pappaene representerer fremtidens likestilling. Norge har i mange år vært verdensmester i likestilling, men allikevel må vi erkjenne at ikke så mye har skjedd de siste fem årene. Bortsett fra når det gjelder høyere utdanning, der kvinnene fosser forbi guttene, har tiden stått stille. I politikk, styrerom, ledende stillinger og i media er kvinnene underrepresentert. Samtidig ser vi at også menn taper på manglende likestilling. De dør tidligere, begår hyppigere selvmord og tilbringer for lite tid med egne barn. De fikser skilsmissene dårligere enn kvinnene.
Svaret på dette er en revitalisering av likestillingsarbeidet der menn mobiliseres til å delta i fremtidens likestillingsprosjekt. Likestilling mellom kvinner og menn handler om å omfordele makt og omsorg. Da må menn gi fra seg makt og posisjoner. Kvinner må gripe makten. Men da må også kvinner gi fra seg tid med egne unger. Og mennene må gripe den. Den gryende mannsbevegelsen som vil være pappa på en annen måte enn sine fedre, må få vår fulle støtte.