Historisk arkiv

Hvorfor trenger Norge en Stortingsmelding om menn, likestilling og mannsroller?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

For mange er likestilling synonymt med kampen for kvinners rettigheter. Kvinners rett til økonomisk uavhengighet og like rettigheter som menn. Men nå vil Regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om menn, likestilling og mannsroller. Er det behov for en slik stortingsmelding?


For mange er likestilling synonymt med kampen for kvinners rettigheter. Kvinners rett til økonomisk uavhengighet og like rettigheter som menn. Men nå vil Regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om menn, likestilling og mannsroller. Er det behov for en slik stortingsmelding?
 
Norge er ledende i verden når det gjelder likestilling. Statsminister Jens Stoltenberg ledet verdens første mannsrolleutvalg i 1989 og nå tar barne- og likestillingsdepartementet over stafettpinnen ved å starte arbeidet med verdens første stortingsmelding om menn og likestilling. Likestilling er en forutsetning for velferdsstaten. For å komme videre i utviklingen av velferdsmodellen må menn delta aktivt i likestillingsprosjektet. Økt likestilling gir samfunnsgevinster, konkurransefordeler og dekker bedre etterspørselen etter arbeidskraft.  

Levekårsstatistikkene viser at menn taper kontra kvinner på mange områder. Det er i dag en stor overdødelighet blant menn mellom 15 og 45 år. I tillegg topper menn statistikker for selvmord og psykiske helseplager. Menn søker hjelp for samlivsproblemer senere enn kvinner og de takler bruddet dårligere. Mannen er altså ikke en gigantisk og uovervinnelig kjempe, immun mot de angrep han utsettes for, slik noen gjerne vil tro.

Det å kombinere jobb og familieliv er en utfordring. I dag tar kun 18 % av fedre ut mer enn de 6 ukene de har krav på i permisjon og 80 % av barna bor med sin mor etter et samlivsbrudd. Det er et samfunnsansvar å støtte opp og legge forholdene til rette for at far tar mer ansvar for barn og familie. Fedrekvoten er en rettighet og det samme er fars rett til å være en sentral del i barnas liv og oppvekst. Dette oppnås kun om arbeidslivet legges til rette for at far kan være sammen med barna ut over fødselspermisjonen og arbeide mindre i perioden han er småbarnsfar. 

Tradisjonelt sett representerer mannen makten i arbeidslivet. Men i dag er 64 % av studentene ved høyskoler og universitet kvinner. Samtidig er gutter overrepresentert av de som dropper ut av videregående utdanning. Men ingen kan beskylde mannen for å ikke ha vinnerinstinkt. For selv om kvinner topper utdanningsstatistikken så beholder menn ledelsen på kriminalstatistikken. 

Skal likestillingen videre må det erkjennes at også mannen taper på manglende likestilling. Den ”myke” mannen i år 2006 er ikke en passiv mann i fotformsko. Han ser fortsatt på fotball og damer. Men han bruker mye tid med egne barn, har et avslappet forhold til homofili, han liker kvinnelige sjefer og han synes vold er patetisk. En stortingsmelding om menn, likestilling og mannsroller vil kartlegge mannen, for å i fremtiden kunne mobilisere menn slik at menn ikke nøyer seg med å være ofre for sin egen trange kjønnsrolle!