Historisk arkiv

Det viktige valget mellom overtid og tid med egne barn

Hysj far hviler

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Den tiden da pappa kom hjem fra jobb og la seg på sofaen med avisen over ansiktet, er definitivt forbi. Nå vil fedre være mer sammen med barna og ønsker seg kortere arbeidstid.

Innlegg på trykk i Nationen

Den tiden da pappa kom hjem fra jobb og la seg på sofaen med avisen over ansiktet, er definitivt forbi. Nå vil fedre være mer sammen med barna og ønsker seg kortere arbeidstid.

I en undersøkelse blant 2800 kvinner og menn gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet kommer det frem at fedre i dag utfører langt mer husarbeid og bruker betydelig mer tid med barna enn deres fedre gjorde. Kanskje ikke da så rart at unge menn og fedre nå er den gruppen som føler presset mellom arbeidsliv og familieliv sterkest. Menn arbeider i snitt 7 timer mer per uke enn kvinner og det er unge fedre som topper statistikken over ukentlig arbeidstid.

Samfunnet endrer seg og dette er viktige innspill til arbeidet med Stortingsmeldingen om menn, mannsroller og likestilling som Regjeringen vil legge fram før neste sommer. Meldingen tar for seg utfordringer framover på likestillingsfronten, og da med et særlig fokus på menn. En viktig utfordring er omfordeling av makt og omsorg mellom kvinner og menn, noe som for menn innebærer at de må bli mindre styrt av arbeid og mer styrt av familie. Undersøkelsen viser at menn strever med å få det til, at de ønsker seg mer tid med barna men samtidig opprettholder en høy ukentlig arbeidstid. Dette betyr ikke at menn når det kommer til stykket nedprioriterer tid med barn og familie, bildet er mer komplisert og det ligger mange mulige forklaringer bak.

Endre roller?
Mer enn 50 prosent av menn ser på seg selv som familiens hovedforsørger mens bare vel 10 prosent av kvinner identifiserer seg med denne rollen, ifølge undersøkelsen. For at kvinner skal få like muligheter til å gjøre frie valg, på lik linje med men, må vi bryte med dette kjønnsrollemønstret.

For menn er arbeid og inntekt sterkere knyttet til identitet. Med lav inntekt føler menn seg i større grad enn kvinner rammet av depresjon og av å være lite verdt. Høy inntekt identifiseres av menn som ensbetydende med stor forsørgerevne og høy status. Dette må være en stor utfordring for mannsdominerte arbeidsmiljø med sterkt arbeidspress. Det kjønnsdelte arbeidsmarked er nok i seg selv med på å holde liv i gamle holdninger. Mer enn hver tredje mann og kvinne sier han/hun så og si bare har kolleger av samme kjønn som seg selv. Det er derfor viktig at vi endrer på mønsteret med manns- og kvinnedominerte arbeidsplasser.

Pappa kom hjem
Likestillingspolitikken gir mulighet for at menn og kvinner kan gjøre frie valg. Vi må legge til rette strukturer i samfunnet som fremmer en utvikling der kvinner og menn blir i stand til å velge. Innføringen av en egen fedrekvote som del av foreldrepermisjonen etter fødsel har vært en suksess. NÅ tar nær 9 av 10 fedre med rett til kvoten ut permisjon. Vi skal være glad for at fedre i større grad enn tidligere både ser verdien av og faktisk prioriterer tid med egne barn.  Fra 2008 får enda flere fedre rett til lønnet permisjon, fordi selvstendig næringsdrivende få full rett til svangerskaps- og foreldrepenger. Men hva når yngstemann er fylt året? Blir da far borte som følge av mye overtid? Dessverre i mange tilfelle ja. Det er i de mannsdominerte bransjene vi har den høyeste overtidsbruken. Undersøkelsen fra AFI viser at særlig mange menn i denne gruppen ønsker seg mer tid med barna. Både samfunnet og den enkelte arbeidsgiver har et ansvar for å legge til rette for at unge fedre kan kombinere jobb og familie. Ja det er faktisk en forutsetning for å kunne holde på arbeidskraften framover! Vi har eksempler på at det å oppmuntre folk til å ta ut mer enn den obligatoriske fedrekvoten lønner seg for bedriften.

Vi vil ha mangfold!
Menn og kvinner som deltok i undersøkelsen gir det samme bilde av lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, forskjeller i arbeidstid og et kjønnsdelt arbeidsmarked som vi vet fra den offisielle statistikken. Og menn og kvinner er unisone på at de også foretrekker arbeidsplasser med en jevn fordeling av kvinner og menn, og at arbeidsmiljøet oppleves bedre når det er en jevn fordeling.  

Undersøkelsen fra AFI viser at likestilling har stor støtte i befolkningen. Derfor er tiltak som gir far mer tid med barna, for eksempel lokale ordninger for fedre i bedrifter velkomne. Det jeg opplever som flott er at menn og kvinner er sammen om ønsket om bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet. Og dette ønsket handler ikke bare om ledere og styrerepresentanter, men om hele arbeidslivet. Vi vil legge frem en stortingsmelding der dette behandles. Arbeidsliv og familieliv henger sammen. Også mann taper på manglende likestilling. Menn må ta og menn må få mer tid med egne barn