Historisk arkiv

Årets kvinnelige gründer

KvinneGründerDagen07

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

De to gründerne i firmaet Trygg hjemme, har gjennom hardt arbeid og med stort pågangsmot etablert et firma som er etterspurt i sitt marked. Torill og Janne har selv bakgrunn både fra offentlig sektor og privat næringsliv. De er svært positivt innstilt til et nært samarbeid med den tradisjonelle leverandør av hjemmebaserte tjenester til eldre og syke, nemlig kommunen.

(Juryens begrunnelse finnes nederst i dokumentet)                       Sjekkes mot fremføring

Den franske filosofen og journalisten Paul Nizan(1905-1940) sa at ”Oppfinneren forandrer mennesker og verden mer enn generalene og statsmennene.”

Jeg mener at en kvinnelig gründer på mange måter er en oppfinner. Hun starter nytt, ofte i upløyd mark, for å forandre mennesker og verden i sitt bilde, oftest til det bedre.

At det er for få kvinner blant gründerne, er noe vi vet. Men hvorfor er fraværet av kvinner et problem? Hvorfor ønsker jeg som likestillingsminister at kvinner også er godt representert på denne arena? Det handler om tre ting:

For det første handler det om rettferdighet. Både kvinner og menn med gode ideer skal ha like muligheter til å etablere virksomhet. Dette handler om likeverd mellom kvinner og menn, om fordeling av makt og innflytelse og om balanse i maktrelasjonene. Og når jeg snakker om kvinnelige gründere, inkluderer jeg kvinner med nedsatt funksjonsevne og kvinner med minoritetsbakgrunn.

Men det handler ikke bare om kjønn. Med rettferdighet og likestilling som grunnverdier, er det klart at alle dyktige mennesker må ha like muligheter, uavhengig av kjønn, etnisitet, seksuell orientering, religion og funksjonsevne. Dette er også framhevet i Soria Moria-erklæringen. Mangfold er stikkordet. Mer mangfold gir mer innovasjon! Markeder som etterspør varer og tjenester er mangfoldig.

For det andre handler det om næringspolitikk. Det er en klar og positiv sammenheng mellom entreprenørskap og verdiskaping, innovasjon og etablering av nye arbeidsplasser. Satsing på entreprenørskap utgjør derfor en sentral del av regjeringens innovasjonsløft.

Vi kan ikke leve av oljen alene, og en dag vil den også ta slutt. Innovatører i alle sektorer – også kvinner – vil derfor være sterkt etterspurt. Vi har behov for framtidsrettet verdiskaping og entreprenørskap for å sikre velferden også for våre barn og barnebarn.

For det tredje handler det om distriktspolitikk. Et hovedmål i regjeringens distrikts- og regionalpolitikk er at alle skal ha frihet og reell mulighet til å bosette seg der de ønsker og ha et arbeid å gå til, en lønn å leve av. Et annet viktig mål er å styrke verdiskapingen i hele landet, ikke bare på det sentrale Østland.

Kvinner bringer med seg nye ideer til produkter og tjenester, nye kundegrupper og nye arbeidsformer. Derfor er det en stor og viktig utfordring å finne fram til en god offentlig politikk for å styrke kvinners deltakelse og posisjon i næringslivet.  Lokalt, nasjonalt og internasjonalt utgjør kvinnelig entreprenørskap et viktig potensial.

Kvinnelig entreprenørskap er en ubrukt kilde til verdiskaping, innovasjon og nye arbeidsplasser, og som jeg nevnte: Begripe det mangfoldige markedet som fins der ute! Kvinner bidrar med diversitet og innsikt næringslivet må nyttegjøre seg. Jeg er sikker på at vi ved å gi kvinner rom som innovatører skaper oss et konkurransefortrinn med økt inntjening som resultat.
Myndighetene kan legge til rette for at kvinner får bedre vilkår og blir stimulert til å etablere en egen bedrift, men det er du som kvinne som selv må ønske, ville og gjennomføre det!

Etablering av nye virksomheter skjer ofte i nærmiljøet hvor entreprenøren er bosatt. Vi vil legge til rette for etableringer lokalt, slik at etablereren i tillegg til å ha skapt sin egen arbeidsplass også bidrar til å styrke lokalt arbeidsmarked og næringsliv spesielt og lokalt næringsmiljø generelt.

I den anledning vil jeg gjerne få takke arrangørene av KvinneGründerDagen07 for et godt, lokalt initiativ. Bak denne dagen ståR Universitetet i Agder, Aust- og Vest-Agder Fylkeskommuner, Cultiva og Innovasjon Norge. Det er flott å være vitne til at det ikke kun satses nasjonalt, men også lokalt.

I desember i år tar regjeringen derfor sikte på å legge fram en ”Handlingsplan for økt entreprenørskap blant kvinner” i 2007. Det er Nærings- og handelsdepartementet som leder arbeidet, i tett samarbeid med blant annet Kommunal- og regionaldepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet. I planen vurderes de tiltakene vi har i dag, og behov for endringer vil tas opp. Regjeringen vil også vurdere om vi trenger nye tiltak som løser de spesifikke utfordringene kvinner møter på en ny og bedre måte.

Når det gjelder tiltak, er jeg stolt av at regjeringen i budsjettet for 2008 foreslår endringer i selvstendig næringsdrivendes rettigheter når det gjelder svangerskapspenger og foreldrepenger. I dag er det slik at selvstendig næringsdrivende har rett til en inntektskompensasjon på 65 prosent når de mottar svangerskapspenger eller foreldrepenger, mens ansatte har rett til 100 prosent inntektskompensasjon. Vi foreslår at også selvstendig næringsdrivende skal få rett til 100 prosent dekning fra og med 1. juli 2008. Endringen vil gjøre det lettere for både fedre og mødre å kombinere det å drive egen virksomhet med det å få barn. 
Jeg må si noe om kvinner og kapital.

Mange kvinner som vil starte for seg selv opplever at det er vanskelig å få finansiert sine prosjekter. Kvinner har lavere formue og mindre egenkapital enn menn og har dermed også mindre kapital å stille som garanti overfor kreditorer.
En evaluering av Innovasjon Norges stipendier til etablerere viser at når kvinner har samme tilgang på kompetanse og kapital som menn, vokser virksomhetene deres minst like mye som menns. Dette avkrefter myten om at kvinner har lave ambisjoner.

Investeringsmiljøene fokuserer i dag hovedsakelig på teknologinæringer. Dette er et problem fordi de fleste kvinnelige gründere starter opp innenfor tjenesteytende næringer. Vi finner rett og slett igjen det kjønnsdelte arbeidsmarkedet også ved nyetableringer og entreprenørskap.

Jeg vil oppfordre investeringsmiljøene til å utvide perspektivet. Husk, det er dokumentert at bedrifter etablert av kvinner har en større overlevelsesgrad enn bedrifter hvor menn stod for etableringen. Ved å inkludere kvinnelige innovatører og deres prosjekter, har investorene en gylden mulighet til å øke både investeringene og inntjeningen. Grip den muligheten! Dessuten er hele tjenestemarkedet i sterk vekst!

Men myndighetene har et ansvar. Vi må legge til rette for bedre tilgang til kapital og stipendier. Det er en utfordring jeg må sende videre, blant annet til Fylkeskommunene og Innovasjon Norge. Vi må også sørge for å øke kvinners kunnskap om hvor kapitalen finnes og hvordan de kan etablere en positiv kontakt med investormiljøer

Entreprenørene må også selv ta ansvar. Dere må kommunisere forretningsideene og markedsmulighetene på en slik måte at potensielle samarbeidspartnere, investorer og lånegivere lettere forstår dem. Dere må lære å snakke og forstå investorenes språk.

Kommersialiseringsprosessene foregår annerledes i servicenæringer enn teknologinæringene. Produktene baseres i hovedsak på hoder og timer og er vanskelig å materialisere i "produkter". Skal vi få med flere kvinner må vi øke fokuset på tjenesteytende næringer!

Jeg vil understreke at vi må behandle kvinnedominerte bransjer like seriøst som bransjer der menn er i flertall. Alle nye arbeidsplasser og nyetableringer er positive. Det er like flott å etablere seg innen helse og velvære som innen data og bioteknologi!

"Den må tidlig krøkes, som god krok skal bli" heter det i et gammelt, norsk ordtak. Tall fra Ungt Entreprenørskap for 2005 indikerer at 48 prosent av studentbedriftene har en kvinnelig styreleder. En annen studie indikerer at 40 prosent av lederne av ungdomsbedrifter er jenter. Derfor er det viktig at entreprenørskap forankres i planverket for skolen. Vi kan lære noe av de unge!

Til slutt vil jeg takke arrangørene for å ha tatt initiativet til denne KvinneGründerDagen07 – et flott arrangement som synliggjør kompetanse og initiativ blant kvinner. Jeg håper at noen av dere i salen lar dere inspirere til å skape deres egen arbeidsplass. Vi vil snart (etter lunsj) få presentert prisvinneren. Det er viktig å ha gode forbilder, og jeg håper vi kvinner griper muligheten til å realisere sin egen bedrift.

Jenter – Norge har bruk for dere, stå på og lykke til alle, dyktige gründere!

Takk for meg!

________________________________________________________________________

Juryens begrunnelse er:

Firmaet Trygg hjemme er basert på en meget klar og tydelig profil:

 Engasjement og humør
 Pålitelighet
 Samfunnsansvar

De to gründerne har gjennom hardt arbeid og med stort pågangsmot etablert et firma som er etterspurt i sitt marked. Torill og Janne har selv bakgrunn både fra offentlig sektor og privat næringsliv. De er svært positivt innstilt til et nært samarbeid med den tradisjonelle leverandør av hjemmebaserte tjenester til eldre og syke, nemlig kommunen.

Gründerne baserer sitt virke på at eldre mennesker skal ha en valgfrihet og kunne ha mulighet til å kjøpe tjenester selv, når de ønsker det. Dette kan være hjelp i huset, omsorg og sykepleiertjenester, avlastning av pårørende eller sosiale tjenester.

Vinnerne er tydelige på at deres kunder skal få besøk av en kjent person og slippe å forholde seg til stadige nye ansikter. Alle ansatte i Trygg hjemme A/S skal være over 45 år fordi dette gir best trygghet for deres kunder.

Juryen ser positivt på at man etter bare 2,5 års drift har oppnådd en omsetning på snaut  3,5 mill, og at det drives med godt overskudd. Det er også imponerende at man nå har sysselsatt 4,5 årsverk. Juryen vektlegger også firmaets ambisjoner om vekst, også utover egen region.

Juryen legger særlig vekt på den profesjonelle markedsføring og seriøse driften firmaet gjennomfører i et marked som ikke er kjent for sin betalingsvilje og som for noen deler av driften er gjennomsyret av svart arbeid. Etableringen har også vært vanskeliggjort av sterke motkrefter i samfunnet.

Trygg hjemme har en overordnet visjon om å skape lykke og gjøre folks liv bedre. Kan det gjøres bedre?