Historisk arkiv

Likestilling er prioritert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Opprettelsen av likelønnskommisjonen er et historisk, radikalt grep de tre rødgrønne partiene står samlet bak. Anne Enger som leder var et bevisst valg fordi vi ville ha den beste.

Innlegg på trykk i  Dagsavisen fredag 20. april 2007

 
Opprettelsen av likelønnskommisjonen er et historisk, radikalt grep de tre rødgrønne partiene står samlet bak. Anne Enger som leder var et bevisst valg fordi vi ville ha den beste. Suksess for likelønnskommisjonen er en suksess for Anne Enger, for Regjeringen og for alle kvinner i Norge som tror at målet om likelønn er oppnåelig.

Jeg har også gitt utfordringen om likelønn til partene i arbeidslivet. Jeg glad for at blant annet LO i forkant av lønnsoppgjøret satte fokus på dette. Men fortsatt utfordrer jeg partene i arbeidslivet for å få fjernet den grove lønnsforskjellen der kvinner tjener 15 % mindre enn menn for arbeid av samme verdi.

Likestilling handler om å omfordele makt og omsorg. Kvinner må få mer makt (og mer lønn) og menn må bruke mer tid med egne barn. Dette henger sammen. Et fokus på menn og likestilling er nødvendig om vi skal revitalisere likestillingskampen. 

Vi tar tak i de strukturene i samfunnet som hindrer likestilling. Vi må få flere menn inn omsorgsyrker og flere kvinner inn i toppledelsen. Denne regjeringen iverksatte den sovende loven om kjønnsrepresentasjon og ASA styrer. Igjen har Norge gått foran.

Denne regjeringen har også lagt frem tidenes likestillingsbudsjett. Vi har økt innsatsen på området med 20 millioner kroner. Det betyr mer til kvinne og likestillingsorganisasjonene, men også mer til menn og likestilling. Det betyr mer likestillingsarbeid regionalt og det betyr at likestillingsombudet fikk styrket sitt budsjett.

Vi har satt i gang kampanjen for flere kvinner i lokalpolitikken. Det skal lanseres eget program for å øke andelen av kvinner med minoritetsbakgrunn inn i arbeidslivet. Vi vil gi fedrene selvstendig opptjeningsrett til fødselspenger og vi vil øke fedrekvoten. 
Forslaget om kjønnsnøytral førstegangstjeneste i Forsvaret er heller ikke et ”tilfeldig” forslag, men et målrettet virkemiddel for et mer likestilt forsvar.

Det er en villet politikk at alle statsrådene i vår regjering tar et likestillingsansvar, fordi vi vil ha likestilling i alle deler av vårt samfunn. Derfor tar Dagsavisens kommentator grundig feil når hun hevder at likestilling er blitt eierløs.