Historisk arkiv

Menn + likestilling = sant

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Tilsvar til artikkel i Nationen om menn og likestilling

Tilsvar fra statsråd Karita Bekkemellem til artikkel i Nationen om menn og likestilling.

Svar til Andrew Kroglunds artikkel i Nationen 3. januar: En rødgrønn papparevolusjon

Menn + likestilling = sant

Av barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem

Papparevolusjon eller ikke, likestilling med bare èn part fungerer ikke optimalt. Pappaer og mammaer vil det beste for sine barn, og i den vanskelige fordelingsøvelsen ved skilsmisse skal vi som myndighet gjennomgå og modernisere gjeldene regler og lover, slik at de til en hver tid fungerer godt for barn og foreldre.

Mitt mål er et foreldreskap som gir mye kontakt med begge foreldre også etter samlivsbrudd. Jeg vil foreta en helhetlig gjennomgang av barnelovens bestemmelser om foreldreansvar, fast bosted og samvær. Hovedmålsettingen med gjennomgangen er et likeverdig foreldreskap til barnets beste. Det er viktig å sikre at barnets beste ivaretas når det gjelder omsorgsfordeling etter samlivsbrudd og at konfliktnivået dempes. Vi skal også se nærmere på spørsmålet om delt bosted for barnet. Dette arbeidet starter i begynnelsen av 2007.

Vi vil ha økt fokus på mannsroller og menns betydning i det videre likestillingsarbeidet. Menns deltakelse i barns oppvekst skal ha et særlig fokus, og departementet arbeider bredt på dette feltet. Det er nylig lagt fram en egen stortingsmelding som drøfter erfaringene med bidragsregelverket, som omfatter målet om større likestilling mellom foreldrene. Jeg vil også arbeide videre med utfordringene i tilknytning til menn og likestilling. Foreldreskap, fars- og mannsrollen er viktige temaer.

Regjeringen tar likestillingsarbeidet på alvor og vi ser at mannsrollen er i endring og stadig flere menn engasjerer seg mer i forhold til sine barn. Det er vi veldig glade for.

Det er imidlertid fortsatt en utfordring for moderne menn å arbeide mindre overtid og ta større del i omsorgsoppgavene i hjemmet.

I Soria Moria erklæringen sier vi at: Regjeringen vil gi far rett til å opptjene selvstendige permisjonsrettigheter. Hver av foreldrene skal gis fødselspenger på basis av egen opptjening. Denne regjeringen vil absolutt sette menn og likestilling på dagsorden, og vi tar gjerne en diskusjon med tradisjonsbundene miljøer om likestilling, selv om det kan oppleves kontroversielt.

Vi er like utålmodige som Andrew Kroglund.